Rovinj: Ništa od dodatne urbanizacije

Rovinj iz ptičje perspektive (N. LAZAREVIĆ)
Rovinj iz ptičje perspektive (N. LAZAREVIĆ)

Javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Rovinja okupila je velik broj građana. Očekivano, najviše je pitanja postavljeno o urbaniziranju parcela na granici GUP-a. Darko Martinec, direktor izrađivača plana, zagrebačkog Urbinga, i Stanislava Martinis iz gradskog odjela za urbanizam objasnili su da se plan ne može širiti jer je na području Grada još mnogo parcela za građenje u već urbaniziranim područjima, od kojih su neka u potpunosti neizgrađena.

Bilo je i pitanja vlasnika urbaniziranog zemljišta, određenog za zelene površine pojedinih područja. Njihovi su tereni u obuhvatu GUP-a, ali ih ne mogu iskoristiti ni prodati, čak ni izgraditi poljsko spremište. Jedan je građanin iznio svoj primjer - vlasnik je parcela u zelenom pojasu ili onih preko kojih prolaze ceste pa ih ne može koristiti za gradnju. Čak je predložio da će Gradu darovati tisuću kvadrata za gradnju staračkog doma ako mu urbaniziraju parcele.

Prijedlog izmjena GUP-a, pojašnjeno je, sačinjen je po analizi izgrađenog i neizgrađenog dijela grada, mogućnosti gradnje infrastrukture te vlasničkih odnosa, zbog čega je predloženo ukidanje obveza izrade planova nižeg reda koji su do sada bili planirani GUP-om.

Predloženo je ukidanje izrade detaljnih urbanističkih planova za stancije Laste i Sinčić, naselje Karmelo, zatim Kuvi, gospodarsku zonu Lamanova, sjeverni dio Voltićeve ulice te zonu koju omeđuju ulice Alda Rismonda, Stjepana Radića i Franje Iskre.

Izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ukinuta je obveza izrade urbanističkih planova unutar povijesnih cjelina, osim većih kompleksa kao što su bivši TDR, tvornica Mirna i bivši Istarski boksiti, već će za elaborate za gradnju biti dovoljne konzervatorske podloge. Ovo je vrlo značajna promjena za lokacije kao što su Školjka, Stara hladnjača i Komunalni servis na Trgu na lokvi.

U postojećim već izgrađenim stambenim naseljima predlaže se povećanje izgrađenosti s 30 na 40 posto. Također, s 5 na 6 je povećan maksimalan broj stambenih jedinica ili apartmana. Unutar postojećih stambenih naselja i područja mješovite namjene omogućena je izgradnja manjih obiteljskih hotela te građevina društvene namjene za socijalnu skrb, predškolske ustanove i slično.

Javni uvid u plan traje do utorka 23. listopada, do kada je moguće dati primjedbe i prijedloge. Planirano je da će se GUP usvojiti na Gradskom vijeću do kraja godine. (piše A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter