Rovinj: Nema više "švercanja" kroz pješačke zone

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Izmjenom Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja odobrenja u pješačkim zonama Rovinja, koji je na snagu stupio prošlog mjeseca, situacija se na terenu izmijenila na bolje. Nakon deset godina od kada je Pravilnik donesen, i to za dvanaest kategorija pješačkih zona, uspjelo se na rep stati i servisnim službama, čiji su pojedini vlasnici donedavno obilato koristili mogućnost ulaska automobilima u pješačku zonu.

Uzimajući u obzir da je tih ulazaka dnevno bivalo i do stotinjak i više, činilo se da zabrane kretanja automobilima nema, odnosno da od pješačke zone nema ni "p". Jer po starom je pravilniku svaki ovlašteni serviser imao mogućnost ulaska u pješačku zonu trideset i jedan put mjesečno, i to u vremenu od 0 do 24 sata s mogućnošću od tri sata zadržavanja.

S obzirom da je starogradska jezgra opasana rampama, nemali je broj servisera uz posao dio osiguranog vremena u pješačkim zonama koristio i za ispijanje kafica u nekom od ugostiteljskih objekata kao i za neke druge osobne potrebe, i to uz lijep bonus - direktan pogled na svoj automobil. U malom mjestu, kao što je Rovinj gotovo sa stopostotnom se sigurnošću moglo znati tko se, kada, gdje i zbog čega parkira. A to je dakako, nerviralo i ljutilo mnoge te se problem svodio na "manja i veća prava građana".

No, ovom se problemu doskočilo na način da korisnici serviserskih usluga nisu oštećeni. Grad je, naime, od 15. lipnja do 1. rujna izmijenio Pravilnik na način da se ovlaštena kartica za servisere može koristiti samo u jutarnjim terminima, i to od pet do devet sati, kada je na snazi i redovita opskrba grada.

- Tim načinom ni u kojem slučaju nismo oštetili građane ni servisere jer, ima li potrebe, i jedni i drugi mogu osigurati i obaviti servis i u drugo vrijeme. Dakle, za izvanredni je servis potrebno samo da stanar ili poslovni subjekt prijavi dolazak servisera na ulaznom punktu (rampi), te da serviser potom zaprimi zapisnik i isti ovjeri kod korisnika usluge. Ovaj se sistem pokazao dobrim jer se broj dnevnih ulazaka s dosad prosječnih stotinjak sveo na njih desetak, veli nam Elvis Prenc, voditelj Odsjeka za prometno i komunalno gospodarstvo.

Poseban režim prometovanja odnosi se na glavnu trgovačku Ulica Carera, u kojoj je od 0 do 24 sata zabranjeno bilo kakvo prometovanje, pa čak i biciklom.

- Carera ima poseban status i u njoj je na snazi zabranjen promet svim vozilima, izuzev interventnim, poput kola hitne pomoći, policije i vatrogasaca, a u tu kategoriju spada i specijalno dostavno vozilo komunalnog servisa. Kako su stanari i poslovni subjekti smješteni u toj ulici u jednu ruku zakinuti, njima svima osigurava se besplatna dostava, a nju obavlja komunalni servis. U slučajevima kada to nije moguće, primjerice loživo ulje, tada grad za te usluge osigurava dostavu, kaže nam Prenc. Ističe i da je to ulica u kojoj je na snazi zabrana prometovanja biciklom. Kako u praksi to baš i nije tako, dodaje voditelj Odjela, na tom će se planu još morati poraditi ne bi li biciklisti ipak počeli poštovati Pravilnik o prometovanju.

Prenc kaže da je upravo kontrola i represija nad motoristima, dovela do znatnog povećanja broja biciklista u gradu. Uz to, smanjenju motorista u pješačkim zonama, kao i njihovog kažnjavanja zbog parkiranja u nedozvoljenim zonama i mjestima, doprinijelo je osiguravanje dva parkirališta pred sezonu, odnosno novih 100 mjesta na parkiralištu Valdibora i još pedesetak na Trgu na Lokvi.

- Očito je da smo osiguravanjem parkirališnih mjesta za motore uveliko smanjili njihov broj u pješačkim zonama, a time još i više parkiranja na rivi. Uz to, mnogi su se sugrađani preorijentirali i na bicikle, pa sada valja samo uputiti iste da pješačku zonu moraju dijeliti s pješacima na način da voze usporeno i izbjegavaju cik-cak, brze i slalomske vožnje, objašnjava Prenc. Naglašava i da je od 18.30 sati, izuzev za potrebe osoba s invaliditetom, odnosno interventnih vozila, na snazi zabrana prometovanja na rivi i Trgu. Jer sve ono što se treba obaviti mora se u vrijeme opskrbe od 5 do 9 sati, odnosno od 15 do 18.30 sati.  (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter