Rovinj: Naselje se devastira, nitko nije nadležan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim što redovno tijekom ljetne sezone pišemo o smecu i ruglu u nekadašnjem odmaralištu, turistickom naselju Opcine Murska Sobota u Rovinju, sada slijedi i redovno izvještavanje o tome kako se s nekadašnjih kucica skida i donose gradevinski materijal. Pojedini stanari obližnjeg naselja Valsavie kažu da su krada i bahatost prešli svaku mjeru, a slucaj su prijavili i Gradu Rovinju.

I mi smo jucer u samom naselju zatekli kradljivce na djelu. U jedan je kombi nekoliko njih utovarivalo gradevinski materijal, dok su na drugom kraju skupljali željezne poluge i predmete.

Slika kampa se od našeg posljednjeg izvještaja uvelike izmijenila. Gotovo da nema kucice kojoj nisu pokradeni crjepovi i grede, a iz zidova su išcupane sve instalacije. Materijal je cak i uredno složen, a grede pokrivene ceradom, kako se ne bi smocile - cekaju na ukrcaj.

- S oronulih i otpadom zatrpanih kucica skidaju se crjepovi, sve što može poslužiti za gradnju, a ljetos je netko raskopao dio kampa. To je nevjerojatno, kaže nam jedan od sugradana koji živi u blizini.

Grad Rovinj u ovom slucaju ima vezane ruke jer je rijec o privatnom vlasništvu. - Nakon što su nam gradani dojavili što se dogada u napuštenom naselju, komunalni su redari izvršili ocevid, no nikoga nisu zatekli. Vlasniku, tvrtki Istraturist iz Ljubljane, slali smo dopise te ih obavijestili o svemu, no nismo dobili nikakav odgovor, kaže Maria Crnac Rocco, voditeljica Odsjeka za lokalnu samoupravu, informiranje i medunarodnu suradnju.

Buduci da je odmaralište vec nekoliko godina napušteno i sustavno se devastira, zanimalo nas je je li slucaj prijavljen policiji i je li napravljen uvid ili pronadeni kradljivci. Iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu Policijske uprave istarske saznajemo da policija nije zaprimila prijavu krade gradevinskog materijala iz navedenog odmarališta.

- Jedino postupanje koje je policija imala na spomenutom podrucju odnosi se na slucaj oštecenja i krade telefonskog kabla koju je pocinio 44-godišnjak iz mjesta Budinci, a protiv kojeg je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu, stoji u dopisu policije.

Tijekom više godina naselje je služilo kao izbjeglicki kamp u nadležnosti Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti. Trenutnog smo vlasnika, Istraturist - turisticne storitve iz Ljubljane, osnovan 1993. godine, pronašli tek putem interneta. Odmaralište se nalazi na iznimno atraktivnom položaju tek stotinjak metara od mora uz Maistrina turisticka naselja Valdaliso i Amarin. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter