Rovinj: Napokon parkiralište uz gradsko groblje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U suradnji s Gradom Rovinjom, Komunalni servis poceo je izgradnju parkirališta uz gradsko groblje Laste. Za ovu investiciju, koja ce se odvijati u fazama, ove je godine osigurano 2,7 milijuna kuna iz namjenske naknade za trajno korištenje grobnih mjesta.

Parkiralište ce se nalaziti s jugoistocne strane groblja, oko ledine koja se i dosad improvizirano koristila za parkiranje. Na njega ce se ulaziti iz Ulice Laste, a izlaziti Ulicom Mirna, u stvarnosti poljskim putem iz Koncete za Campolongo, koji ce se za sada privremeno urediti kao jednosmjerna cesta. Nakon što se ovaj put izgradi kao dvosmjerna cesta preko nje ce se ulaziti i izlaziti na parkiralište preko raskršca ulica Concetta i Campolongo.

Novo parkiralište imat ce 152 parkirna mjesta, od cega ce osam biti za invalide, a devet uz glavni ulaz u groblje. Uz izgradnju parkirališta, rekonstruirat ce se stepenište koje vodi do ulaznog platoa groblja. Za parkiralište ce se graditi oborinska kanalizacija i javna rasvjeta. Gradi ga pulska Cesta, dok ce rasvjetu postaviti rovinjski Miramare.

Radi izgradnje ceste, koja ce se produžiti do pomocnog ulaza za komunalce, na istocnoj strani groblja sjece se 17 stoljetnih orijaških borova koji su vec premašili svoj životni vijek. Prema rijecima direktora Komunalnog servisa Marka Paliage, umjesto njih komunalci ce, uredujuci okoliš parkirališta i nove ceste, posaditi novih 40 borova i urediti dosad zapuštenu površinu oko groblja s preko tisucu autohtonih trajnih sadnica.

Gradnja parkirališta se inace priprema vec više od deset godina. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter