Rovinj nam je jedna od najizazovnijih utrka prvenstva

U subotu počinje borba nad rovinjskim nebom (Manuel ANGELINI)
U subotu počinje borba nad rovinjskim nebom (Manuel ANGELINI)

S velikim se iščekivanjem u Rovinju očekuje svjetsko prvenstvo najboljih letača Red Bull Air Racea. I dok lani hrvatska publika nije imala svog miljenika, jer se prvenstvo prvi put odigravalo nad rovinjskim nebom, ove su si godine već svi našli svoje favorite. Rovinjska utrka iznimno je značajna i kad je u pitanju borba za naslov prvaka.

Rovinj prva stanica europske turneje

Ono što se događalo u prvim utrkama prvenstva ove godine u Abu Dhabiju i Chibi, zapravo je bio samo uvod. Rovinj je prva stanica europske turneje nakon koje se spektakl sljedećih mjeseci nastavlja u Budimpešti i Ascottu. Baš u Hrvatskoj mogla bi se dogoditi prekretnica cijele sezone. Dva glavna favorita su Austrijanac Hannes Arch, prošlogodišnji rovinjski pobjednik te Britanac Paul Bonhomme s kojima smo popričali uoči treće utrke sezone o njihovim prošlogodišnjim utiscima iz Rovinja i očekivanjima.

- Prošle godine prvi put ste iskusili nebo nad Rovinjom. Po čemu biste istaknuli tu utrku?

Hannes: Bilo je zaista posebno, jer nisam očekivao da će toliko ljudi navijati za mene. Osjećao sam se kao da sam kod kuće sa svim navijačima iz Austrije. To je bila moja prva pobjeda prošle sezone. Pobijedio sam za dlaku i osjećaj je bio poseban.

Paul: Bilo je dojmljivo. Sjećam se prvog polijetanja iz Vrsara i trenutka kad me potpuno očarao pogleda na ovu prelijepu obalu. Prošle smo godine osvojili drugo mjesto, što nije loše, ali je istovremeno i prilično frustrirajuće, posebno kad se radi o zaostatku od samo osam stotinki sekunde. Nadam se da će nam i ove godine biti zabavno.

- Po čemu se Rovinj razlikuje od drugih trkališta na svijetu gdje nastupate i koji imaju čudesne poglede? Koliko je izazovno i zašto nastupati u Rovinju?

Hannes: Vjetar se ovdje stalno mijenja i puše sa svih strana, sa zapada, juga, istoka što samo po sebi stazu čini zahtjevnom. Osim toga, mislim da je ovo najteža staza, nema ravnih linija, moraš dobro naciljati vrata. Puno toga možeš izgubiti, ali isto tako možeš i puno dobiti.

Paul: Pogled na tirkizno plavo more iz zraka je zaista čaroban. To je najljepši pogled. Što se tiče same staze, činjenica da se nalazi uz obalu znači da će vjetar odigrati veliku ulogu. Kao što pomorci neprekidno prate kakvo je vrijeme, mi ćemo pratiti kakav je vjetar. Promijeni li smjer tijekom poslijepodneva, situacija se na stazi mijenja.

- Koliko se pripremate za ovogodišnju utrku u Rovinju?

Hannes: Za ovu sam se utrku više pripremao, jer mi je jako važno ostvariti dobar rezultat, na stazi biti još bolji nego lani. Početak sezone je bio težak, rezultati nisu bili baš najbolji, zato je i pritisak veći.

Paul: Pripreme nikad ne prestaju. Za svaku utrku je isto, pa tako i za ovu. Već se neko vrijeme bavimo proučavanjem rovinjske staze.

- Kako biste ocijenili prošlogodišnje domaćinstvo u Istri? Je li to prvi put da ste boravili ovdje i kakvi su dojmovi o gradu neovisno o trci?

Hannes: Bit ću u Rovinju koji dan duže, jer mi se ovdje jako sviđa. Sviđaju mi se mali restorani, plaže, riba, mediteranski način života. Jako je lijepo. Austrijanci često ovdje dolaze na odmor. Mislim da je Rovinj jedno od najljepših mjesta u Istri.

Paul: Prošle sam godine prvi put posjetio Istru. Mislim da se Istra pokazala kao sjajan domaćin. Bilo mi je drago kad sam doznao da smo i ove godine ovdje. Moj prvi dojam je bio da se radi o srdačnom i gostoljubivom okruženju.

- Što očekujete od ovogodišnjeg prvenstva i koliko ste zadovoljni ovogodišnjim svojim nastupom na trkama?

Hannes: Razočaran sam lošim rezultatima na početku sezone, no zabilježim li ovdje dobar rezultat, još uvijek imam šanse vratiti se u borbu za naslov. Sve ovisi što će biti u Rovinju. Ako rezultat ne ovdje ne bude dobar, bit će zaista teško ostvariti dobar plasman na Svjetskom prvenstvu ove godine.

Paul: Ove se godine ne bavim prognozama o tijeku natjecanja. Idemo korak po korak i zasad smo vrlo zadovoljno, no kao što smo već imali prilike vidjeti, sve je moguće i utrka u bilo kojem trenutku može krenuti potpuno drugi tijekom od očekivanog.

- Što biste poručili gledateljima i navijačima u Hrvatskoj?

Hannes: Poručio bih im da navijaju za mene, jer se ja ovdje osjećam kako kod kuće. Hrvatska nema svog pilota, pa svi mogu navijati za Austrijanca. Sva ta pozitivna energija od navijača dobro bi mi došla.

I Krila Oluje na spektaklu

Natjecateljska atmosfera zračne Formule1, Red Bull Air Racea u Rovinju se iz dana u dan sve više zagrijava brojnim atrakcijama. Već drugi dan na nebu od Vrsara do Rovinja natjecatelji održavaju vježbe, dok posebna grupa od četiri aviona izvodi vratolomije.Danas i sutra se očekuje prava zračna priredba. Nastupit će poznata fantastična zračna flota Flying Bulls iz Francuske. Očekuje se i nastup vrhunskih padobranaca, te hrvatska letačka akrobatska skupina Krila Oluje. (Barbara BAN/I. R.)


Podijeli: Facebook Twiter