Rovinj najposjećeniji, najveći porast noćenja u Umagu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U prvih osam mjeseci ove godine Rovinj je bio najposjećenija hrvatska destinacija s 2 milijuna i 731 tisućom noćenja, što je porast od tri posto, dok je Poreč na drugom mjestu s 2 milijuna i 468 tisuća noćenja te rastom od osam posto, objavilo je Ministarstvo turizma. Dubrovnik je na trećem mjestu s ostvarenih 2,32 milijuna noćenja (rast 5,7 posto), a na četvrtom Medulin s 2,07 milijuna noćenja i rastom od 2,2 posto.

Na petom mjestu na razini Hrvatske, a četvrtom u konkurenciji istarskih destinacija je Umag s 1,9 milijuna noćenja, ali i velikim rastom od čak 10,6 posto. Slijedi otok Lošinj s milijun i pol noćenja te povećanjem od dva posto. Tar – Vabriga ostvarila je 1,3 milijuna noćenja i rast od svega pola posto, Funtana je, poslije Vira, na devetom mjestu s 1,28 milijuna noćenja i rastom od 6,13 posto. Pula je ostvarila impozantnih milijun i 275 tisuća noćenja, ali i značajan rast od 7,7 posto.

Kolovoški rekorder

Prema podacima sustava turističkih zajednica, u kolovozu su se turisti najviše odmarali u Rovinju, gdje je samo u tom mjesecu ostvareno milijun noćenja (rast od jedan posto u odnosu na lanjski kolovoz). Na drugom je mjestu Poreč s 891 tisućom noćenja i rastom od osam posto. Slijedi Medulin s 878 tisuća i jedan posto rasta, Umag sa 743 tisuće i plusom od sedam posto. Dubrovnik je ostvario 661 tisuću i pet posto plusa, Lošinj 624 tisuće noćenja, što je plus od četiri posto. Pula je u kolovozu zabilježila 530 tisuća noćenja, Tar-Vabriga bilježi 516 tisuća noćenja, ali i neočekivani minus od jedan posto. Funtana je, poslije Novalje, na posljednjem, desetom mjestu u TOP 10 najposjećenijih hrvatskih destinacija u kolovozu, s 504 tisuće noćenja i povećanjem od dva posto.

Ministar turizma Darko Lorencin čestitao je turističkim radnicima u svim destinacijama zbog dobrih rezultata u kolovozu i u prvih osam mjeseci ove godine, istaknuvši destinacije u kojima je ostvaren najveći broj noćenja i najveći rast. "Sezona se nastavlja te prema najavama bukinga očekujemo dobar rujan i listopad, kao i nastavak projekta Hrvatska 365 i produljenje turističke sezone“, istaknuo je ministar.

Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan visoki rast Pule objašnjava s jedne strane rastom broja smještajnih kapaciteta, naročito onih koje nude mali iznajmljivači, ali i hostela.

- Time se povećala ponuda. S druge strane, to je rezultat cjelokupnog promotivnog rada svih koji sudjeluju u turizmu, počevši od velikih poduzeća, istarskog TZ-a, preko lokalne zajednice. Svi se zajedno oglašavamo kao destinacija, a tu su aktivnosti svih organizatora manifestacija koji također sudjeluju u promociji grada, dovodeći pritom goste, rekla je Cinkopan.

Pozicioniranje manifestacija

Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča, kazao je da je počašćen zbog tako dobrog rezultata Poreča.

- Naravno da to nije došlo samo od sebe, to je napor svih razina promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima, i HTZ-a, i regionalne te lokalne turističke zajednice i hotelijera. Dobrom rezultatu je zasigurno doprinijelo i pozicioniranje glavnih manifestacija u pred i posezoni, poput Big Swatch Beach Volleyballa, Porečkog triatlona, Giostre i drugih događaja.

Kao važan faktor treba dodati i vrijeme koje nam je ove godine bilo naklonjeno, ali i kriza u bliskim odredištima u Turskoj, Grčkoj, Tunisu i Egiptu, zbog koje je dio gostiju odsjeo kod nas, rekao je Velenik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Top 10 po broju noćenja u 8 mjeseci

Rovinj 2,73 mil.

Poreč 2,47 mil.

Dubrovnik 2,32 mil.

Medulin 2,07 mil.

Umag 1,92 mil.

Lošinj 1,58 mil.

Tar-Vabriga 1,33 mil.

Vir 1,29 mil.

Funtana 1,28 mil.

Pula 1,27 mil.


Podijeli: Facebook Twiter