Rovinj: Najplodnije polje pod vodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za posljednjih kiša poplavilo je nekad najplodnije rovinjsko polje Campolongo, koje je u vojnoj topografiji dobilo i svoju hrvatsku inacicu Dugo polje. Odvodni kanali nisu uspjeli progutati velike kolicine padalina, pa je polje, nedavno dano u najam, pretvoreno u veliku baru. Nastavljaju se tako nevolje s Campolongom, koje je nakon Drugog svjetskog rata prikljuceno tadašnjoj seljackoj radnoj zadruzi.

Buduci da leži na podzemnim nalazištima vode, od kojih se opskrbljivao prvi rovinjski vodovod, a i sada odatle stiže voda do tvornice Mirna i okolne zgrade, Campolongo je kao stvoren za povrtlarsku proizvodnju. Uz navodnjavanje, nekadašnji Jadranprodukt, koji je naslijedio zadrugu, ondje je proizvodio povrce, a kasnije se netko dosjetio posaditi breskvik. Zbog vlage u zemlji breskve nisu uspijevale, pa je Campolongo dan u najam. Jadan je mladi rovinjski poljoprivrednik ondje nekoliko godina uzgajao povrce. Na isteku kratkorocnog najma dobio ga je drugi, koji je na toj plodnoj zemlji uzgajao stocnu hranu za svoje krave i konje.

Nakon što je Campolongo ušao u program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem dan je u dugorocan zakup jednom rovinjskom profesionalnom poljoprivredniku. Po svoj prilici on ga ove godine nece moci koristiti jer ce se voda kasno povuci, pa nece biti moguce posaditi povrtlarske kulture.



Predsjednik udruge poljoprivrednika Agrorovinj, ujedno i zamjenik gradonacelnika Rovinja William Uljanic, kaže da je Campolongo potopljen zbog ekstremnih kiša. Buduci da su velike kolicine oborina posljednjih godina ucestale, odvodnju s Campolonga i drugih rovinjskih polja iducih ce godina trebati sustavno riješiti.

- Rijec je o zemljištu koje je država dala u dugorocni zakup te cemo se za rješavanje sustava odvodnje sa zapuštenih polja obratiti Hrvatskim vodama, kaže Uljanic.

Campolongo je sustavom odvodnih kanala spojen s morem nadaleko od željeznicke stanice. Kanali se, medutim, dugo nisu cistili, pa su na nekim dijelovima i urušeni. Slicno je s takoder plodnom Sinakošom, u kojoj su potopljeni vinogradi. Buduci da su i oni dani u dugorocni najam, valjat ce cistiti i kanale prema južnom dijelu rovinjskog akvatorija. U Rovinju uz Mrzlu valu, koja je u privatnom vlasništvu, povremeno poplavljuje i najveci poljoprivredni kompleks Turnina, cije je drenaža bila cjelovito riješena, ali nije održavana.

Lanjska poplava sjevernog dijela grada oko bolnice, na koji su se slile vode iz okolnih polja, pokazala je da ce odvodne kanale valjati ne samo pocistiti, vec i produbiti. Kanali koje su nekad gradili sami poljoprivrednici ocito su premalog presjeka za olujne kiše.


Podijeli: Facebook Twiter