Rovinj: Nagrade i maestralni koncert Yuryja Revicha

Dobitnici stipendija uz predsjednicu Zaklade Marisu Sciolis Škrapić
Dobitnici stipendija uz predsjednicu Zaklade Marisu Sciolis Škrapić

Vrhunske stipendije Zaklade "Dr. ing. Dino Škrapić, MBA" dodijeljene su u nedjelju u kongresnoj dvorani rovinjskog hotela Lone. Vrhunsku stipendiju za studenta elektrotehničkog fakulteta osvojio je Valter Uravić, a na natječaju za vrhunsku stipendiju za mlade pijaniste prvi put su ove godine pobijedila čak tri kandidata: Stipe Bilić, Lovre Marušić i Marijan Đuzel.

Radi se o velikom uspjehu uzmemo li u obzir da stipendije Zaklade iznose maksimalno deset tisuća eura godišnje za naknadu troškova školarine. Drugu nagradu na natječaju je osvojio Karlo Ivančić, a treću Krešimir Starčević. Ove nagrade dodjeljuju Istarska županija i Grad Rovinj, a radi se o organizaciji klavirskih recitala koje će mladi pijanisti održati u Rovinju.

Program u hotelu Lone koji je vodio Ronald Braus počeo je izvedbom na klaviru prošlogodišnjeg stipendista Aljoše Jurinića, a za klavir je sjeo i Ljubo Stakić, pobjednik Smotre mladih pijanista Istarske županije i United World College of the Adriatic Onlus - Duino koja se ove godine održava prvi put. Stakić je pobjednik u kategoriji pijanista do 13 godina, u kategoriji do 15 godina nagradu je osvojila Tijana Stakić, dok je u kategoriji do 19 godina najbolja bila Karla Šain. Oni su osvojili po tisuću kuna, a ocjenjivački sud je posebno priznanje dodijelio i pijanistici Rebecci Gibney.

Prije koncertne poslastice svečane večeri za klavir je sjeo i drugoplasirani kandidat klavirskog natječaja Karlo Ivančić koji je osvojio posebno priznanje za izvedbu obvezne skladbe F. Chopina "Poloneza u A-duru op. 40 br. 1" s kojom je i podario publiku. Svečani gost večeri bio je mladi ruski violinist Yury Revich koji je nastupio uz klavirsku pratnju Matee Leko. Ljubitelji glazbe mogli su prvo poslušati praizvedbu "Romanze" kompozitorice Carol Worthey koja je tu skladbu napisala posebno za Revicha.

Uslijedio je glavni dio koncerta u kojem su Revich i Leko maestralno izveli "Sonatu za violinu i klavir (Allegretto ben moderato, Allegro, Recitativo-Fantasia, Allegretto poco mosso)" C. Francka. Publiku je posebno oduševila ova izvedba pa ju je nagradila velikim aplauzom.

Novosti Zaklade na staju tu pa je tijekom jučerašnjeg slavlja prof. Massimo Brajković najavio novi natječaj, a radi se o natječaju za najbolju novu kompoziciju za 2015. godinu. Otvoren je do 1. ožujka 2015., a više informacija moguće je pronaći na internetskim stranicama Zaklade. (B. VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter