Rovinj: Na uklanjanje grafita 5.000 kn godišnje iz proračuna


Na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom se je redu našlo 12 točaka, sve na posljetku usvojene, a među kojima i prijedlog na detaljni plan uređenja gospodarske zone Štanga, dopuna Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika gradske uprave, prijedlog o odabiru osobe kojoj se povjerava obavljanje komunalne djelatnosti dekorativne javne rasvjete i prijedlog Odluke o utvrđenju najpovoljnijih ponuditelja na natječaju za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada.

Uz razna izvješća o radu izredala su se i vijećnička pitanja. Jedno takvo postavila je i vijećnica Eda Kalčić koja se je osvrnula na brojne grafite koji preko noći nastaju na kantama za otpad, rasvjetnim stupovima, trafostanicama, fasadama i mnogim drugim površinama koje se počiniteljima učine 'zgodnima'. S vremena na vrijeme površine se operu ili prefarbaju, javni se novac potroši, ali 'pristojnost' uglavnom ne potraje dugo. Problem je to s kojim se pokušava nositi koordinator Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i opće poslove Ando Saina prema čijim riječima bi postavljanje kamera na 'kritičnim' mjestima, što je bio prijedlog vijećnice, ipak bilo preskupo.

Postojeće kamere na parkiralištima, tržnici i Lokvi za sada nisu zabilježile slobodne umjetnike u nastavku grafitskog izričaja. Dakle, ili se te lokacije mudro izbjegavaju ili jednostavno nisu privlačne grafiterima. - Na meti su redovno HEP-ovi ormarići, trafostanice, spomenik na malom molu te spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora, rekao je Saina. Ipak, 'omiljena' je sportska dvorana Pionirski dom čiji su zidovi već dugi niz godina naruženi raznim porukama i crtarijama.

Godišnje se potroši oko 5 000 kuna novca poreznih obveznika na uklanjanje grafita, tvrdi Saina.

-Radi se uvijek o istim pojedincima, dodaje. Slučajevi crtanja ili šaranja, kako si tko uzme, prijavljuju se policiji, ali obzirom da se radi o manjoj šteti, na prijavu se čeka kada prekršaj bude veće vrijednosti, rečeno je na sjednici.

Komunalni redari mogu reagirati u slučaju da počinitelja uhvate na djelu i da je isti punoljetan pa bi takvome kazna iznosila 1000 kuna po odluci o komunalnom redu. Najčešće se ipak radi o maloljetnicima za koje je zadužena policija.

Na temu se je osvrnuo i sam gradonačelnik Giovanni Sponza upućujući apel roditeljima da svoju djecu educiraju jer ovim načinom "izbijaju sami sebi iz džepa". Umjesto da se novac iz gradske blagajne troši na produženi boravak ili neku drugu potrebu u svrhu svih građana u Gradu se bave Sizifovim poslom. Godišnje se potroši oko 5 000 kuna novca poreznih obveznika na uklanjanje grafita. (P.BARIČEVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter