Rovinj: Murali Mascarellija oživjeli u novoj dvorani

Replike murala slavnog Bruna Mascarellija iz 1956. godine krase zidove nove rovinjske dvorane
Replike murala slavnog Bruna Mascarellija iz 1956. godine krase zidove nove rovinjske dvorane

Veliku betonsku plohu nove školske sportske dvorane za stoljetnu zgradu rovinjske Gimnazije ukrasile su replike zaboravljenih i odavno uništenih murala Rovinjca, međunarodno poznatog slikara s dugom karijerom u Parizu - Bruna Mascarellija. Nekadašnji učenik, kasnije neko vrijeme i profesor rovinjske gimnazije, u ranim se umjetničkim godinama bavio i slikanjem murala.

Mural koji prikazuje rovinjske ribare još i danas krasi zid iznad šanka najpoznatije rovinjske kavane Viecia batana. Onaj u obližnjem, najstarijem ovdašnjem hotelu Adriatic, prefarban je u jednoj od brojnih adaptacija. Budući da su na muralu bili naslikani učenici koji se natječu u košarci, bio je idealan da ga se preslika u dvoranu.

Valjalo je međutim naći fotografiju nekadašnjeg murala, koji se sastojao od dvije sekvence borbe ispod koševa. Za to se pobrinula Delia Qurantotto, dobra poznavateljica rovinjske povijesti i običaja. Aktivna članica eko-muzeja Kuća o batani i česta suradnica Zavičajnog muzeja, sačuvala je staru fotografiju pokojnog rovinjskog fotokroničara Desiderija Dazzare.

Dazzara je daleke 1962. snimio unutrašnjost Adriaticove kavane Sport, današnje Piazze. Na crno-bijeloj fotografiji se uz posjetitelje vide dva zaboravljena Mascarellijeva murala, naslikana 1956. godine, a prefarbana 1970. Nakon što je fotografiju pokazala komisiji, koja je pod vodstvom zamjenika gradonačelnika Marina Budicina osmišljavala unutrašnjost dvorane, svi su se složili da bi murali s prikazima učenika sportaša izvrsno "sjeli", i ne samo "razbili" veliku betonsku površinu nasuprot tribinama, već i motivima ukrasili cjelokupnu dvoranu. (piše A. POKRAJAC; snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter