Rovinj: Međunarodna konferencija liberala

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Budućnost EU-a i proširenje na jugoistok Europe" bila je tema sedme po redu Međunarodne konferencije liberala održane u rovinjskom hotelu Lone. Konferencija je okupila veliki broj sudionika iz Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske kao i zemalja koje teže pristupanju Europskoj uniji - Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u uvodnom je govoru i uime organizatora zahvalio suorganizatorima Zakladi Friedrich Naumann, ALDE Partyju - Savezu liberala i demokrata za Europu, nizozemskim liberalima (VVD) i Mreži liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN) koje su omogućile ovaj događaj, kazavši i da je IDS od samog početka osnovan kako bi okupljao i spajao ljude.

Istaknuo je i da je stranka posljednjih godina u mnogočemu intenzivirala međunarodnu suradnju do te mjere da danas želi biti mostom između EU-a i jugoistočne Europe. U izjavi koja je uslijedila nakon konferencije Miletić je naglasio da se Europa mora približiti svojim građanima.

- Svjesni smo da postoji politička potreba za proširenjem Europe koja, nažalost, neće biti moguća do 2019. godine. No, isto tako svjesni smo i toga da je ujedinjena Europa jedini i ispravni put jer potrebno nam je više Europe, odnosno bolje Europe. Priključenje zemalja jugoistočne Europe znači čvrstu i jaku Europu, ali i  Europu u miru i blagostanju, izjavio je Miletić. Smatra i da je snažnija uloga regionalnih stranaka i jakih europskih regija ključ uspjeha projekta ujedinjene Europe, odnosno da je ujedinjena Europa jedina budućnost svih koji dišu europskim plućima.

- Današnji su problemi društva u sve većoj mjeri zajednički i moraju se zajedno rješavati, naveo je Miletić istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da je IDS u Rovinju potaknuo raspravu o važnim političkim pitanjima u europskom kontekstu, poput procesa produbljenja i proširenja Europske unije u aktualnim izazovnim uvjetima.

Na pitanje što misli o izlasku Velike Britanije iz EU-a, odnosno prokomentira "klizanje" u Europu nacija nauštrb Europe regija, Miletić je bio kratak i jasan.

- Jedini ispravni put je ujedinjena Europa, ponovio je Miletić dodajući i da je Europa regija opcija za koju se zalaže IDS, dok je druga opcija po njegovom mišljenju ne samo upitna, nego predstavlja moguće neugodne posljedice.

- U zadnjih dvadesetak godina Istra se pokazala kao europski orijentirana regija koja je dokazala da se zna skrbiti za bolji životni standard svojih građana. Stoga se mi u IDS-u definitivno zalažemo za Europu regija kao motora i pokretača snažnog gospodarskog razvoja. S druge strane u tim nam nastojanjima upravo EU može biti odličan partner, zaključio je Miletić. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 - GO03320501.jpg

Istra se pokazala kao europski orijentirana regija - Boris Miletić

M. MIJOŠEK

 

 

 - GO03320497.jpg

Liberali iz cijele Europe u hotelu Lone

M. MIJOŠEK

 

 

Antrefile

 

 

Konferencija je okupila veliki broj sudionika iz Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske kao i zemalja koje teže pristupanju Europskoj uniji


Podijeli: Facebook Twiter