Rovinj među najskupljim "kvadratima" u Hrvatskoj

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

Prema zadnjem istraživanju koje ja na ukupno 157 tisuća oglašenih nekretnina proveo internetski oglasnik Njuškalo.hr pokazalo se da su cijene nekretnina u Hrvatskoj u kolovozu u blagom padu od jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na mjesečnoj razini, većina županija na priobalju pokazuje rast prosječnih cijena, no tu su izuzetak Istarska i Ličko senjska županija.

U usporedbi s ostalim županijama, istraživanje je pokazalo da se "istarski kvadrati" u prosjeku ovog mjeseca kreću po cijeni od 1.539 eura dok se najskuplji kvadrati već tradicionalno nalaze na području Dubrovačke županije gdje su ovog mjeseca nekretnine na tom području u prosjeku kretale po cijeni od 2.203 eura. S druge strane, najjeftiniji kvadrati nalaze se na području Požeško-slavonske županije gdje se cijene po kvadratu u prosjeku kreću po cijeni od 441 eura. Istraživanje je među ostalim pokazalo da se najskuplje kuće i stanovi nalaze na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Istra šesta

Tako se primjerice kvadrat stana u Dubrovačkoj županiji prodaje po cijeni od 2.457 eura, dok se Istarska županija u kategoriji stanova nalazi na šestom mjestu te prosječna cijena istarskog stana stoji 1.557 eura po kvadratnom metru.

Među najskuplje gradove i mjesta u Hrvatskoj svrstala se Opatija u kojoj cijene nekretnina prosječno dosežu i do 3.095 eura po kvadratnom metru, a na drugom se mjestu nalazi Hvar s cijenom od 3.033 eura.

Slijedi očekivano Dubrovnik gdje prosječna cijena kvadrata iznosi 2.992 eura. U kategoriji 20 najskupljih mjesta i gradova na devetom se mjestu po skupoći nalazi Rovinj gdje se nekretnine u prosjeku prodaju po cijeni od 2.218 eura po kvadratu, na četrnaestom mjestu se nalazi Vrsar po cijeni od 2.115 eura, a od istarskih gradova u ovu je kategoriju ušao još jedino Novigrad koji se nalazi na pretposljednjem mjestu tablice najskupljih gradova i u kojem kvadrat u prosjeku košta 2.016 eura.

Split drugi

Gledajući cijene u kategoriji najvećih hrvatskih gradova, ponovno se pokazalo da gradovi na moru drže najviše cijene, a tu je pak najskuplji Dubrovnik s prosječnom cijenom ovog mjeseca od 2.992 eura po kvadratnom metru. Drugi je Split po cijeni od 2.209 eura po kvadratnom metru, a na trećem se mjestu nalazi Zadar s cijenom od 1.661 eura za kvadratni metar. Pula se među 17 hrvatskih najvećih gradova nalazi na sedmom mjestu s prosječnom cijenom kvadrata od 1.338 eura. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter