Rovinj: Marijan Molnar izlaže u Zavičajnom muzeju

Izložba Marijana Molnara u Zavičajnom muzeju Rovinja (A. POKRAJAC)
Izložba Marijana Molnara u Zavičajnom muzeju Rovinja (A. POKRAJAC)

U malog galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je izložba jednog od nagrađenih na Likovnoj koloniji - umjetnika Marijana Molnara. Zagrebački umjetnik predstavio se samostalnom izložbom naslovljenom "In and Out". Riječ je o dva rada iz ciklusa "I Want to be…" i "Šibice".

Kustos muzeja Dario Sošić na otvorenju je rekao da se Molnar ovom izložbom referira na svoju poziciju i mjesto u umjetnosti u sistemu društvenih, političkih i administrativnih struktura. S ova dva rada, Molnar zadire u temeljne oblike političke reprezentacije unutar kojih kao umjetnik djeluje i egzistencijalno je uključen - državno-administrativne strukture i umjetničke institucije.

Osjećajući teror poretka, on se u njega uključuje tako što deklarira svoju isključenost. Koristeći se političkim izrazima otpora, demonstracijom i subverzijom, preuzima diskurs sustava kojemu se opire. Tako je ciklus "I want to be…" nastao kao rezultat performansa koji je Molnar izveo ispred ambasada zemalja Europske unije, držeći u rukama podignutu tablu s napisom "Želim biti EU umjetnik".

Akcija "Šibice", u muzeju prikazana videoprojekcijom, izvedena je u ljubljanskom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje je Molnar u uglove raznih prostora galerije postavio kutije šibica. Na taj je način uporabio ilegalni, subverzivni upad u prostore galerije kao institucije koja je zaštićeni prostor umjetničkih djela. Ubačene šibice mogu izazvati asociranje na paljenje, vatru i katastrofu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter