Rovinj: Mališani s liste čekanja od veljače u vrtiću


Primicanjem ugovorenog roka otvaranja novog jasličkog i vrtićkog odjeljenja "Nevena" ( 24. veljače), strpljenje roditelja je na minimumu. Uz pritužbe i komentare na facebooku, učestali su i pozivi u dopisništvo Glasa Istre s univerzalnim pitanjem: Hoće li biti ispoštovani zadani rokovi? Isto smo pitanje postavili i proslijedili ravnateljici Dječjeg vrtića i jaslica "Neven" Sandri Orbanić.

- U potpunosti razumijem bojazan roditelja koja je samom činjenicom da ne postoje druga alternativna rješenja za smještaj djece opravdana. Istina je također da se s radovima kasni, ali ne drastično ni ne ispravljivo. Vrlo konkretno, rok dovršetka radova prolongiran je za mjesec dana, pa će umjesto konca veljače, vrata Valbrune biti otvorena krajem ožujka.

Vremenske (ne)prilike

Međutim, sve činimo da roditelji za taj obećani, a neispunjeni termin, imaju osiguran smještaj u "Nevenu", te će sva djeca s tzv. liste čekanja, na kojoj se nalazi popis od dvadesetak mališana, biti smješteni u našim postojećim kapacitetima, veli ravnateljica Orbanić, dodavši i da će o tom alternativnom i privremenom smještaju roditelji biti poimenično obaviješteni pismenim putem.

Zanimao nas je i razlog kašnjenja ugovorenih radova, na što je Orbanić pojasnila da je onaj najveći vremenske (ne) prilike. Naime, gro građevinskog materijala dolazi s područja Slavonije, koja je zimus dobrim dijelom bila poplavljena i komunikacijski odsječena. No, građevinski radovi sada se obavljaju punom parom i nema razloga za veća i daljnja kašnjenja.

Radovi od 7,5 milijuna

Podsjećamo, radovi na dogradnji i proširenju Valbrune vrijedni su oko 5,9 milijuna kuna, odnosno 7,5 s ubrojenim PDV-om, a s njima se osiguravaju uvjeti koji će svojim pedagoškim i drugim standardima zadovoljiti ne samo roditelje, već i naše najmlađe stanovnike. Naime, osim što će djeca dobiti namjenski objekt u skladu s najvišim standardima, u njemu će u četiri odgojne skupine i na oko tisuću i četiristo
kvadrata prostora moći smjestiti sveukupno šezdesetak mališana.

"Stari" objekt raspolaže s 328 četvornih kvadrata, koji se proširuje na novih i dograđenih još 1.054, a koji se povezuju ostakljenim prolazom. Također, izgrađeno je i novo parkiralište te postavljena javna rasvjeta.

Inače, glavni je projekt izradio AG Studio iz Pazina i usklađen je s važećom prostorno-planskom dokumentacijom, ali i s državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja. Bruto površina postojećeg objekta na Valbruni iznosi 328, a nadogradnjom se dobiva novih 1.054 četvorna metra. Izvođač radova je Titan Constructa d.o.o. iz Zagreba, dok je novac za potrebe gradnje i opremanje Grad Rovinj pribavio prodajom svoje imovine - zgrade Lanterne. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter