Rovinj: Lisice u stambenom naselju nedaleko centra

Lisice se kreću po dvorištima i terasama
Lisice se kreću po dvorištima i terasama

Tek oko kilometar od samog centra, u zoni Monte Mulini, nadomak hotela Eden, Monte Mulini i Lone, u dvorištu privatnih kuća u Ulici Petra Barjanovića, u više su navrata uočene lisice koje su uznemirile stanovnike tog dijela Rovinja.

Iako su htjeli ostati anonimni, stanovnici kažu da su obaviještene sve službe, međutim, prema njihovim riječima, nije učinjeno ništa konkretno jer se lisice i dalje slobodno šeću po dvorištima, terasama i vrtovima. Stanovnici pretpostavljaju da imaju stanište na zelenoj površini tik do naselja ili na zelenom području do samih hotela.

Postavljene klopke - za sada bez uspjeha

Ipak, nadležne službe su pokrenule i učinile i konkretne poteze. Kako saznajemo, od predsjednika rovinjskog Lovačkog društva Bože Buršića, dobili su dozvolu da se lisica strijelja te obavezno odnese prvoj veterinarskoj stanici gdje će dalje postupati po propisima. Međutim, to nije moguće 300 metara od samog naselja, odnosno kuća ili bilo kakvog stambenog objekta.

- Do sada nismo uočili lisicu iako smo u više navrata izlazili na teren i postavili klopke, te tako pružali pomoć djelatnicima Komunalnog servisa, odnosno učinili ono što je u našoj moći. Za sada nismo uspjeli uhvatiti niti jednu lisicu, no od Lovačkog saveza Istarske županije dobili smo dozvolu da ih strijeljamo te potom odmah odvezemo u veterinarsku stanicu, naravno ne u samom naselju već na lovačkom području grada Rovinja. Mjesta panici nema. Da li su lisice bijesne to se ne može znati, ali u nedjelju 19. listopada započinje glavna sezona lova, pa pretpostavljamo da ćemo ih onda uloviti, rekao je Buršić.

I Grad Rovinj je učinio konkretne korake. Kako saznajemo od Ande Šaina, koordinatora Upravnog odijela za komunalne djelatnosti, upravo su oni kontaktirali lovočuvara s ciljem da se ova životinja ulovi, a pretpostavljaju, baš kao i lovci, da će se situacija riješiti kada započne sezona lova.

Ne uspostavljati kontakt, okrenuti se i otići

Od rovinjskog veterinara Hrvoja Labure, koji je također upoznat s činjenicom da je lisica uočena u gradu, saznajemo kako treba postupiti u slučaju da se sretne ili vidi. Pravila zapravo vrijede za susret s bilo kojom divljom životinjom.

- Prvo i osnovno je da se ne uspostavlja nikakav kontakt. Treba se okrenuti, otići te prijaviti veterinarskoj stanici gdje je viđena. Ljudima se preporuča da ne ostavljaju hranu na terasama i u dvorištima, kaže Labura, koji pretpostavlja da je lisica zalutala upravo tražeći hranu te da će, čim malo popusti toplina, tražiti sklonište van grada.

Isto tako saznajemo da se od 2011. godine provodi projekt cijepljenja lisica, odnosno baca se mamac za oralno cijepljenje lisica protiv bjesnoće.

- Preporuča se također da se u tom dijelu grada izbjegava voditi psa u šetnju jer pas ima instinkt lova, a ne može se znati da li je životinja prijenosnik ili ne neke zarazne bolesti, zaključuje Labura. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter