Rovinj: Laureati ETNOFILm festivala Biella i Leaha

Nagrađeni Andrei Mihai Leaha, Peter Biella i Ivo Kuzmanić (A. POKRAJAC)
Nagrađeni Andrei Mihai Leaha, Peter Biella i Ivo Kuzmanić (A. POKRAJAC)

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju, koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. do 27. travnja. U četiri dana na festivalu su prikazana 24 filma domaće i međunarodne dokumentarne produkcije, a festival i prateća predavanja, radionice, izložbu i glazbeni program posjetilo je oko tisuću ljudi. U kategoriji filmova profesionalnih etnologa i antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade.

Rumunj Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film "Babaluda Luda - Promatrajući sebe", za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Amerikanac Peter Biella je za film "Poglavica i lavovi" dobio nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Pobjedu u kategoriji filmova profesionalnih etnologa i antropologa u TV-produkciji odnio je Ivo Kuzmanić za film "Žetva u Crkvarima", za originalnu suradnju sa zajednicom te predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva. U kategoriji filmova studenata žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama "Koračajući naprijed" zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi i antropolozi. Nagrade su dobili Tobias Lindner s filmom "Orania" za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, dok su Ram Devineni i Cano Rojas nagrađeni za film "Ljudski toranj", za poruku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti. Pobjednicima je uručena skulptura Riječanke Nike Laginja.

Nagrađeni film "Orania", snimljen je na goletima provincije Northern Cape u Južnoafričkoj Republici. Zadnjeg dana festivala prikazan je i film Alberta Diane "Barcelona u dvije boje" o katalonskoj borbi za autonomijom, prikazanoj kroz nogometnu priču. U filmu "Snimao sam svoju ljubav" izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život.

"Molim Vas gospodine, nemojte me tući" autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su "kriminalci po rođenju". U filmu “Dokle god ti to želiš” susrećemo 80-godišnju Annu koja živi u najvećem norveškom naselju u arktičkom arhipelagu Svalbard.

"Otok Fantome", film australskih autora Seana Gilligana i Adriana Stronga prati priču o Joeu Eggmolesseu, kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i deset godina zatvoren na otoku za liječenje. Posljednjeg dana na ETNOFILmu je gostovao Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. Prikazani su filmovi "De dentro" Petera Beyera, o ritualima šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol i "Trypps #6 (Malobi)" Bena Russella, snimljen u plemenskom selu Malobi u Surinamu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter