Rovinj: Lani jednokratna pomoć za čak 300 građana

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

U odnosu na 2011. godinu rovinjski Crveni križ lani je dodijelio 50 posto više jednokratnih pomoći. Naime, u pretprošloj je godini jednokratnu pomoć Grada dobilo 189 osoba, a u 2012. čak tristo građana. Po riječima Ane Čižić, tajnice Crvenog križa Rovinj, u čijim se prostorima pomoć Grada i distribuira, potreba za jednokratnom novčanom pomoći sve je izraženija.

- Riječ je o pomoći koja se daje na osnovu odluke gradonačelnika, odnosno gradske komisije. Njena se visina kreće od 500 kuna na više. Razlozi zbog kojih se građani obraćaju i traže pomoć najčešće su trenutne financijske poteškoće - nemogućnost plaćanja računa za struju ili neku drugu komunaliju, iznenadna bolest u obitelji ili pomoć pri školovanju, veli Čižić. Dodaje da je upravo po jednokratnim pomoćima najuočljivije da se živi sve teže.

Za ostale pomoći kriteriji su vrlo strogi. Primjerice, tek 400-tinjak socijalno ugroženih Rovinjaca može dobiti pakete hrane i higijene, ao 900-tinjak umirovljenika božićnicu. U prvom slučaju da bi dobili prehrambene artikle i higijenske potrepštine, koje Rovinj dijeli tri puta godišnje (za Uskrs, Božić i Dan grada), osoba treba biti na popisu Centra za socijalnu skrb.

- Uz dvjestotinjak osoba s liste, Crveni križ pomaže i jednakom broju građana do čijih smo adresa i imena došli uz pomoć medicinskog osoblja, najčešće patronažnih sestara koje nam "otkrivajući" situaciju u pojedinima obiteljima i kod pojedinaca pomažu u detektiranju najugroženijih građana, objašnjava Čižić.

Također, situacija je pod birokratskom i strogom kontrolom i kad su u pitanju umirovljenici, koji da bi dobili gradsku božićnicu u visini od 300 kuna ne smiju imati mirovinu višu od 1.900 kuna. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter