Rovinj: Kupnjom originala štitiš sebe i proizvođača

U Rovinju akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu"
U Rovinju akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu"

Ispod povelikog štanda na Trgu maršala Tita, brojni Rovinjci gledali su odjeću, obuću sunčane naočale, igračke, ženske torbice, remenje i ostale stvari iza kojih su stajali predstavnici policije, Državnog inspektorata, carine i ostalih nadležnih tijela.

Naime, ovom demonstracijom falš proizvoda u Rovinju startala je policijska akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu", koja će se cijelog ljeta, i to jednom tjedno provoditi u svim većim turističkim gradovima Istre s ciljem edukacije građana o važnosti poštivanja industrijskog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno stvaralaštvo.

Uz to, kako se moglo čuti od nadležnih, nabavkom ili kupnjom krivotvorene robe nerijetko ćemo ugroziti vlastito zdravlje, kao i zdravlje najmlađih (sjetimo se samo igračaka iz Kine ili slučajeva krivotvorenih lijekova), ali i pridonijeti ne suzbijanju sive ekonomije i kriminala te manjoj, ili nikakvoj zaštiti nas samih - potrošača.

Po riječima Luane Marić, gospodarske inspektorice puno je razloga zbog kojih ne bi smjeli kupovati krivotvorinu.

- Uz onaj najznačajniji zdravstveni razlog, kupnjom takve robe nabavit ćete proizvod upitne i neprovjerene kvalitete, onemogućit ćete si pravo na jamstvo ili zamjenu u slučaju kvara ili oštećenja i ošteti prava proizvođača.

Na žalost, krivotvorenih proizvoda danas se svugdje može naći, a što se tiče naše zemlje najčešće su to ženske torbice, sunčane naočale, odjevni predmeti te igračke za djecu, koje su vrlo opasne, kaže nam inspektorica Marić, koja nam je rado i pojasnila kako prepoznati krivotvorinu.

- Najjednostavniji i najlakši način je mjesto i cijena ponuđene robe. Naime, roba poznatih proizvođača, primjerice Pradina ili Gucci torba ne može se kupiti na štandu ili u mračnijem dijelu ulice već u za to specijaliziranim buticima.

Tu je također i pitanje cijene koja mora odgovarati kvaliteti ponuđene robe, a ne se kretati u rasponu od 100 kuna do tisuću eura, ovisno o mjestu gdje ste proizvod nabavili, rekla je Luana Marić, dodavši i da se ovom akcijom, osim predstavljanja nekih od piratskih i krivotvorenih proizvoda željelo potrošače educirati kako da ih sami prepoznaju, odnosno kome da se obrate u slučaju da je primijete u prodaji.

Osim informacija o štetnostima krivotvorina i piratstva, za brojne je posjetitelje trga organiziran i bogat glazbeni program kojeg je vodio Dražen Turina Šajeta. 

"Stop krivotvorinama i piratstvu" zajednička je akcija nadležnih tijela državne uprave i brojnih organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva (Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat) kao i udruga HDS ZAMP, IHG, HUZIP, ZAPRAF, HUZP, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW i drugih. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter