Rovinj: Korisnici sele plovila u druge ACI marine

Rovinjska luka se za sada neće širiti (M. MIJOŠEK)
Rovinjska luka se za sada neće širiti (M. MIJOŠEK)

Do 1. prosinca rovinjska ACI marina trebala bi biti oslobođena jedrilica i ostalih plovila, kako bi radovi na njenoj modernizaciji i pretvaranju u marinu kategorije pet sidara mogli započeti. Marina bi dakle, do 2018. godine trebala biti rekonstruirana i ekskluzivna sa svom pratećom infrastrukturom- od servisa, dućana i ostalog koje bi joj trebale osigurati reputaciju i status jedne od najljepših na Jadranu. Do "jučer" ACI-jeva je marina raspolagala s 320 stalnih mjesta i 80 tranzitnih, da bi u budućem rasporedu mogla primiti upola manje brodova na godišnjem vezu, i to ona prosječne dužine od 17,2 metra.

Lukobran se širi na šest metara

Na tragu skorašnjih radova koji će obuhvati rekonstrukciju lukobrana koji se širi na šest metara, obalnog zida i pontonske konstrukcije kao i produbljivanja podmorja duž cijele duljine obale do dubine od 4,5 metara iz dana u dan iz marine isplovljavaju luksuzne jahte i jedrilice. Kako je izjavila ACI-jeva direktorica korporativnih komunikacija i marketinga Gracia Krainer, svi gosti-korisnici ACI marine imaju mogućnost premještanja plovila u neku od ostalih ACI marina u okruženju, ili u neku drugu, udaljeniju marinu ukoliko za tim izraze želju.

Dakle, naoko čini se sve u redu. Međutim, brojni Rovinjci skloni moru, u jednostavno, brzo i čisto rješavanje odnosno izmještanje jahti i jedrilica ne vjeruju. Na tragu tih sumnji, na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća HSLS-ovac, Tomislav Sošić, upitao što se čini na tom planu i hoće li Lučka uprava, kako i u kojoj mjeri pripomoći?

Odgovor na postavljeno podastro je ravnatelj Lučke uprave, Donald Schiozzi, koji je prepričao izjavu gospođe Krainer i prema kojoj bi svi brodovi trebali pronaći pravovremen i adekvatan smještaj. No, isto tako naglasio je i ono što i rovinjski vrapci znaju- gradska je luka prenapučena, a listi "čekanja", odnosno zahtijeva za stalnim sidrenjem u luci nalazi se čak 270 vlasnika plovila pa, slijedom očiglednog ne postoji ni najmanja šanse da luka prihvati   ni jedan brod iz ACI-ja. Dakle, rovinjska luka u kojoj se brodovi sidre u pet redova neće se dodatno opterećivati, ali pitanje njenog "uređenja" ostaje aktualnim. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter