Rovinj: Komemoracija za Tina Lorenzetta

Polaganje vijenca na brdu Tonkaž (A. POKRAJAC)
Polaganje vijenca na brdu Tonkaž (A. POKRAJAC)

Na vrhu brda Tonkaž održana je komemoracija za Tina Lorenzetta, preminulog od ranjavanja na tome mjestu krajem 1944. godine. Vijenac na spomen obilježje preminulog revolucionara postavili su gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine te izvođačkog odreda koji nosi Lorenzettovo ime.

Vijenac je položen i na spomen ploču kraj zgrade u kojoj je živio u Ulici Vijenac braće Lorenzetto.

Tino Lorenzetto je bio ratni predsjednik rovinjskog SKOJ-a, jedan od osnivača Prvog rovinjskog partizanskog odreda i Talijanskog bataljuna "Pino Budicin".

Odrastajući u obitelji antifašista, s bratom Pietrom, koji je također poginuo krajem 1944. kao komandant partizanskog odreda, Lorenzetto je već 1939. organizirao distribuciju ilegalnog tiska po cijeloj Rovinjštini.

Nakon Rommelove ofenzive prešao je u ilegalu, opskrbljujući partizane. Na jednom takvom zadatku je ranjen. Ni tada nije zaboravio svoje kolege, pa se uspinjao prema brdu Tonkaž ne bi li im dojavio da su u opasnosti. Tu su ga dostigli Nijemci i ubili.

Spomen-obilježje na Tonkažu su postavili 1964. aktivisti tadašnjeg Saveza omladine, a od njenog raspada o njemu se brinula Udruga antifašističkih boraca i antifašista. Prije nekoliko godina brigu o spomeniku i stazi kojom se do njega dolazi preuzeo je izviđački odred. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter