Rovinj: Komemoracija za Stjepana Herbuta


Uz obljetnicu smrti hrvatskog branitelja Stjepana Herbuta danas je održana komemoracije na gradskom groblju Laste. Cvijeće i svijeće na grob postavili su i zapalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Grada Rovinja, SABA-e, političkih stranaka i obitelj.

Tom je prigodom Vlado Sau ispred koordinacije braniteljskih udruga podsjetio da je Herbut rođen 1959. u Vukovaru, gdje se od početka agresije uključio u obranu grada. Zarobljen po padu Vukovara odveden je u logore u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Povratkom iz logora liječio se od posljedica zlostavljanja te po otpustu iz bolnice došao u Rovinj, gdje su mu bili smješteni sin i supruga.

Iako mu je utvrđen visok stupanj invalidnosti, na osobni se zahtjev uključio u 9. gardijsku brigadu u Gospiću. S postrojbom je sudjelovao je u svim vojnim akcijama do "Oluje", za što je nagrađivan i pohvaljen. Zbog posljedica ratnih djelovanja i zlostavljanja u logoru preminuo je 8. travnja 1994. u Gospiću te je sahranjen u Rovinju. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter