Rovinj: Književni susreti posvećeni Viktoru Vidi

(M. MEDIĆ)
(M. MEDIĆ)

Večeras su u Domu kulture u Rovinju otvoreni 9. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj koje organizira Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" iz Rovinja i Matica Hrvatska Rovinj, a odvijaju se pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Matice Hrvatske te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i grada Rovinja.

Prisutne su pozdravili utemeljitelj susreta Branimir Crljenko koji je između ostalog najavio izdanje zbornika u kojem će se sabrati standardi, prava manjina u pojedinim zemljama. Naglasio je da Hrvatska može služiti kao odličan primjer drugim državama kada je riječ o njihovoj zaštiti. Riječi pozdrava i dobrodošlice izrekli su i Davorin Flego, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja, Ana Bedrina iz Matice iseljenika u Puli te Katarina Hinić u ime novoosnovanog Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Ovogodišnji su susreti posvećeni pjesniku, prozaistu, esejistu, književnom i likovnom kritičaru Viktoru Vidi, rođenom u Kotoru, preminulom u Buenos Airesu, uz stotu obljetnicu njegova rođenja. Tom su prigodom večeras njegove stihove govorili Milan Medak i Stjepan Lukavečki.

Uslijedila je književna večer na koju su svoje stihove govorili  Zvonimir Deković, Ljubica Kolarić- Dumić, Romina Floris, Tomislav Milohanić, Antonio Sammartino, Šimun Šito Čorić, Ana Šoretić, Adrijan Vuksanović, Đuro Vidmarović, Miroslav Sindik, Desa Matijević i Alojz Štoković. Pjesnike je predstavila Sonja Dušić, a moderator večeri bio je Mario Sošić. Skup je otvorio zbor HKD-a Franjo Glavinić iz Rovinja. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter