Rovinj: Književna večer s Vesnom Hansen

Književna večer u rovinjskom Domu kulture: Vesna Hansem, Darija Mataić Agičić, Eda Kalčić i Tomislav Bišić Pauletić (N. O. R.)
Književna večer u rovinjskom Domu kulture: Vesna Hansem, Darija Mataić Agičić, Eda Kalčić i Tomislav Bišić Pauletić (N. O. R.)

Ne jedna knjiga, već autobiografska romaneskna trilogija "Filomena, od Solee do Chanela", "Kad narcisi plaču" i "Mene nitko ne voli", bile su teme književne večeri održane u rovinjskom Domu kulture, u društvu s njihovom autoricom Vesnom Hansen.

- U svijet Vesne sreća se rijetko useljavala. Njen život, dan u krhotinama i književnoj trilogiji, jednostavno je, biografija suza. I zato bi njene knjige, iako ne postoji još ta kultura, bile dio kulture sjećanja. Njene stranice prekrcane rečenicama slijed su pisanja koje prati život", rekla je Darija Mataić Agičić, zamjenica ravnatelja knjižnice u Slavonsko Brodu. 

Ono što se kroz Vesnine knjige provlači je potraga za ljubavlju i nasušno žeđanje za pripadanjem i prihvaćanjem. Naime, u njenoj najranijoj mladosti nije bilo previše veselja i sreće, no s tom se situacijom i kroz pisanje, pa čak i pod pritiskom da će biti i osuđena od okoline, stoički suočava. Piše laganim i razumljivim stilom, rječnikom punim emocija koje čitatelje ne mogu ostaviti ravnodušnim. Piše da bi shvatila, da bi razumjela i u krajnjoj liniji oprostila sebi i drugima godine tuge, bola i suza. A možda joj je upravo taj način istiskivanja i obračunavanja s bolnim sjećanjima pomogao da riječi kojima se služila kao refrenom - kofer, kolodvor, odlazak…kofer, kolodvor, odlazak… danas postanu prošlost i zamijeni ih spoznajom, da sada, potpuno razotkrivena u svojoj intimi i s ostavljenom životnom i putnom prtljagom sa strane, putuje tamo gdje želi i vraća se na mjesta na kojima je netko čeka.

Na književnoj večeri, posvećenoj duši, zaboravu, sjećanju i jednoj ženi koja je svoju životnu priču umjesto u ladicu smjestila u rečenicu, gostovao je i zbor "Antonio Gandusio" te gošća iznenađenja, flautistica Adriana von Runjić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter