Rovinj: Još 7 mil. kn kredita za gimnaziju i dvoranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam milijuna kuna za opremanje sportske dvorane i rekonstrukciju zgrade Gimnazije u Rovinju, u kojoj djeluju Srednja škola Zvane Crnje i Talijanska srednja škola, uvršteni su u ovogodišnji gradski proracun, a za njih ce se morati podici novi kredit.

Sazvana je stoga izvanredna sjednica Gradskog vijeca na kojoj su vijecnici izglasali odluke o prihvacanju dodatka investiciji i o zaduživanju proracuna u 2012. godini. Prema njima ce se Grad moci zadužiti za sedam milijuna kuna da bi se dodatni prostori Gimnazije i dvorana mogli staviti u funkciju.

Podsjetimo da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Istarska županija i Grad Rovinj ugovorom o sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje Gimnazije i izgradnje sportske dvorane troškove dijelili popola - odnosno 50 posto daje Ministarstvo, a 50 Grad i Županija.

Rovinj je do sada osigurao 30 milijuna kuna za investiciju, medutim u tijeku gradevinskih radova utvrden je njihov povecani opseg te je izmedu Ministarstva i izvodaca radova - tvrtke MGA iz Metkovica - sklopljen dodatak ugovoru u iznosu od oko 6,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Uz to, procjena troškova za opremanje dvorane iznosi oko 4,2 milijuna kuna, takoder bez PDV-a, pa je slijedom svojih obaveza Grad procijenio da ce mu biti potrebno sedam milijuna kuna da bi pokrio svoj dio troškova. Ispada tako da bi se od pocetnih 76 ova investicija mogla popeti i na više od 90 milijuna kuna.

Sve je uskladeno i sa Zakonom o proracunu, prema kojem je izracunata mogucnost zaduživanja pa ce Grad potpisati dodatak ugovoru o kreditu od sedam milijuna kuna kod Privredne banke, kod koje je podigao i prvi kredit od 30 milijuna kuna. Kamata je 6,1 posto. Kredit ce se isplacivati sljedecih deset godina, a sredstva ce se koristiti prema potrebi i dinamici radova, odnosno opremanja novih objekta.

Na pretposljednjem vijecu dogradonacelnik Marino Budicin podsjetio je da je tome što dvorana i zgrada Gimnazije nisu vec u funkciji najveca zapreka upravo cinjenica što nisu opremljeni, a razlog je uložena žalba na prethodni natjecaj koji je nedavno poništen.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priprema novi natjecaj sukladan novom Zakonu o javnoj nabavi te uskladen s propisima EU-a, a najrealnije je da ce objekti biti u funkciji pred sljedecu školsku godinu.


Podijeli: Facebook Twiter