Rovinj je simbol najboljeg što hrvatski turizam ima

Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Otvarajući svečanu sjednicu Gradskog vijeća u Multimedijalnom centru, predsjednik Davorin Flego je, uz čestitke za Dan grada i blagdan njegove zaštitnice sv. Eufemije, pozdravio brojne uzvanike i goste, među kojima su bili župani Istarske i Ličko-senjske županije Valter Flego i Milan Kolić, pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Ines Krajčak i zamjenica istarskog župana Viviana Benussi. Podsjetio je da se Dan grada, ustanovljen uz blagdan sv. Eufemije, obilježava 20. put, sada u sazivu sedmog vijeća.

Gradonačelnik Giovanni Sponza istaknuo je da je Rovinj ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobio nove mogućnosti za daljnji razvitak. Pred gospodarstvom i javnim sektorom je obaveza pretvaranja Rovinja u razvojni, zdravstveni, kulturni i turistički europski centar.

- U ova teška vremena izboriti smo se da Rovinj u globalnoj konkurenciji bude prepoznatljiva turistička destinacija. Brojni uspjesi koje ostvaruje rovinjski turizam najbolji su svjedok. Uz Dubrovnik, Rovinj je danas simbol najboljeg što ima hrvatski turizam, Istru i Hrvatsku predstavlja na naslovnicama prestižnih svjetskih časopisa. U naš grad dolaze parlamentarci i visoke delegacije europskih zemalja kada im se želi pokazati najbolje i najljepše iz Hrvatske, naglasio je Sponza.

Podsjetio je da se Rovinj odlučio za razvoj, ali ne pod svaku cijenu, jer i dalje želi ostati prepoznatljiv kao jedinstvena urbana i arhitektonska cjelina, multikulturalan, otvoren i prisan, duhovno i materijalno.

Župan Valter Flego podsjetio je da je Rovinj i ove godine turistički šampion, s respektabilnim identitetom, poviješću, kulturom i prirodnim znamenitostima, i kao takav ima brojne mogućnosti za cjelogodišnji turizam. Uz ostalo, tu su bolnica, kao resurs za zdravstveni turizam, brojna kulturna događanja i inicijative koje pokreće Kuća o batani.

Svečanu sjednicu je sebi svojstvenom izvedbom državne i županijske himne otvorila kantautorica Elis Lovrić. Svojim ju je nastupom na lutnji, teorbi i baroknoj gitari zaključio talentirani Rovinjac Diego Leverić, koji je nakon osnovne i srednje glazbene škole u Rovinju i Puli dovršio studij muzikologije u Cremoni. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter