Rovinj je hrvatski rekorder po broju ostvarenih noćenja

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

 

 

Rovinj peti put za redom i to devet dana ranije u odnosu na prošlu godinu ostvario brojku od tri milijuna noćenja i to prošle nedjelje, 13. rujna. Ta ga impozantna brojka već šestu godinu svrstava na prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja u zemlji i ujedno čini i najposjećenijom hrvatskom destinacijom. Po riječima direktorice Turističke zajednice grada Rovinja, Odete Sapač, taj je rezultat ostvaren sa 460 tisuća dolazaka, što u odnosu na isti period lani predstavlja porast od osam posto.

Rovinj ne spava na lovorikama

Rovinj tako ove godine bilježi 1.540.000 noćenja u kampovima

540.000 noćenja u hotelima, 530 tisuća u privatnom smještaju i 390 tisuća noćenja u apartmanima i turističkim naseljima.

- Realizirani turistički promet rezultat je kontinuiranih napora turističke privrede i javnog sektora te privatnika i obrtnika da turističku ponudu i sadržaje podignu na višu kvalitativnu razinu, čime se podiže konkurentnost i prepoznatljivost naše destinacije, istakla je Sapač, od koje se na konferenciji za novinare, uz sve ono dobro što se učinilo na promidžbi grada čulo i da Rovinj ne spava na lovorikama.

- U cilju privlačenja većeg broja gostiju realizirane su brojne promotivne aktivnosti, od udruženog oglašavanja HTZ-a, TZŽI i TZ-a grada i lokalnih turističkih tvrtki preko organiziranja spektakularnih manifestacija poput druge po redu najveće sportske manifestacije "Red Bull Air Race-a", odnosno odlično odrađenog domaćinstva u povodu obilježavanje 100. jubilarne sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Uz ova dva najatraktivnija događanja, također valja istaknuti i čitav niz ostalih manifestacija koja se odvijaju tijekom čitave godine a koja su i povod prvog dolaska, ali i konstantnih povrataka gostiju u Rovinj, veli Odete Sapač.

Kulturno povijesni itinereri Rovinja

- Uz činjenicu da sve veći broj gostiju u Rovinj i Istru dolazi upoznat se s njenim povijesnim i kulturnim posebnostima, kroz petnaestak dana slijedi izdavanje raskošne brošure pod nazivom Kulturno - povijesni itinereri Rovinja (koji će posjedovati označene lokacije s QR kodovima), ali i nova brošura sa sportsko - rekreativnim sadržajima destinacije kao i novi promotivni filmovi, najavila je direktorica TZ-a, istaknuvši i novu manifestaciju pod imenom "Weekend bike gourmet tuor", koja će se po prvi put odvijati 24. i 25. listopada, i to s ciljem promocije 64 kilometara rovinjskih bike staza (proširenih s baljanskim) i na čijoj će se ruti kušati ono najbolje što se u gurmanskom smislu nudi s istarske zemlje i podmorja. Činjenica da je Rovinj, po prvi puta u svojoj turističkoj povijesti na tako "rani "datum u godini ostario tri milijuna noćenje, zasigurno je razlog za feštu. S time se slaže i direktorica Odete Sapač, koja je i najavila slavljeničku tortu (uz ostale slastice) koja će se dan ranije, odnosno u susret  27. rujnu Svjetskom danu turizma, u slast pojesti na Trgu maršala Tita. Dakle, 26. rujna, svi putovi Rovinjaca, koji su i  najvećim dijelom zaslužni za ovaj veliki turistički uspjeh vode na veliku feštu, kojoj će se saznajemo pridružiti i nadležni ministar turizma Darko Lorencin. 

Također, Sapač je istaknula i jednu dobru vijest  a odnosi se na događaj koji je lani izostao, a to je organizirani doček Nove godine na Trgu, uz dakako raskošan slavljenički program. 

Najbrojniji su gosti iz Njemačke

Prema strukturi noćenja po zemljama pripadnosti najbrojniji su bili Nijemci s ostvarenih milijun noćenja (četiri posto više nego lani), slijede Austrijanci s realiziranih 430 tisuća noćenja (osam posto više), dok su treće pozicionirani Talijani s ostvarenih 360 tisuća noćenja i porastom od šest posto. Četvrto pozicionirani su Nizozemci s 260 tisuća noćenja ( ali i padom od deset posto noćenja u odnosu na lani), te petoplasirani Slovenci, koji pak bilježe rast od deset posto, odnosno 130 tisuća noćenja.  Osim toga, pozitivna turistička kretanja iskazalo je domaće tržište ( porast od 12 posto), te tržišta Mađarske, Češke, skandinavskih i dalekih vanevropskih zemalja.

Također, po riječima Sapač, i Lučka je uprava zabilježila porast broja crusera, kojih je do sredine rujna bilo 58, odnosno 235 ticanja mega jahti.

- Što se pak tiče plovila međunarodnog linijskog prometa imali smo 326 ticanja s 29 tisuća prevezenih putnika, naglasila je  direktorica TZ-a. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter