Rovinj je grad primjer suživota i tolerancije

Susrete organizira Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" Rovinj (Arhiva)
Susrete organizira Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" Rovinj (Arhiva)

Čitanjem ulomaka iz svog književnog stvaralaštva- Stipe Cvitan, Desanka Matijević, Ivan Dobra, Jelena Duvnjak-Matić, Nada Galant, Ljubica Kolarić-Dumić, Nevenka Nekić, Marija Peakić-Mikuljan, Antonio Sammartino, Miroslav Sindak, Šimun Šito Čorić, Ana Šoretić/Scboretits i Elio Velan svečano su otvorili 12. susrete književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.

Susrete organizira Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" Rovinj, a pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika i Matica hrvatska. Dobrodošlicu okupljenima poželio je predsjednik rovinjskog HKD-a Branimir Crljenko, koji među ostalim, upravo na primjeru dugovječnosti, ali i rezultata ovih Susreta, poručio da je Rovinj grad primjer suživota i tolerancije na koji se drugi trebaju ugledati. Pozdravne riječi izrekao je i predsjednik ogranka Matice hrvatske Rovinj Goran Zgrabljić, dok je u ime grada domaćina, ali i svoje osobno to učinio predsjednik Gradskog vijeća Rovinj, Davorin Flego.

Glavni tajnik Matice hrvatske, Zorislav Lukić, iskoristio je prigodu da se zahvali rovinjskom "Adrisu", koji je na proteklom natječaju za kulturne projekte, za tri matičina projekta -Enciklopediju Matice, povijest Hrvata i mlade glazbenike u Matici hrvatskoj donirao iznos od 100 tisuća kuna.

Valja istaknuti i da je uvertira u trodnevni skup bilo predavanje o Faustu Vrančiću, izumitelju koji je plodove svog istraživanja ostavio u nekoliko knjiga među kojima su "Novi strojevi", "Leteći čovjek", te "Rječnik pet najuglednijih europskih jezika" u kome je prvi objavljeni rječnik hrvatskog jezika, a kojeg je organizirao ogranak Matice hrvatske Rovinj. Održan je i stručno-znanstveni skup čije su teme uz ostalo bile: književnost između domovina, jezična i kulturna prožimanja, standardi zaštite manjina... (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter