Rovinj: Izvučen prvi brod u obnovljenom škveru

Ribarski brod "Hrvatica" na navozu (A. POKRAJAC)
Ribarski brod "Hrvatica" na navozu (A. POKRAJAC)

Nakon gotovo dvije godine od zatvaranja u rovinjskom škveru u uvali kraj stare tvornice duhana izvučen je prvi brod. Čast da otvori novi rekonstruirani navoz pripala je ribarskom brodu Hrvatica rovinjskog ribara Giuseppea Garbina. Pritom nije održana nikakva svečanost jer se još uređuju drugi navozi, koji će se jedan za drugim puštati u pogon.

Škver, koji je kao i rovinjska luka pod Lučkom upravom, zatvoren je početkom prošle godine. Prvi je razlog bio dugovanje najmoprimca, koji je bio dužan za zakup škvera. Drugi je dotrajalost opreme, zbog čega je prijetila opasnost od nesreća i ozljeda na radu.

Brodogradilište, koje osim zakupca nije imalo zaposlenih, nije više zadovoljavalo tehničke norme, kao ni one koje se odnose na zaštitu na radu i očuvanje okoliša. Lučka uprava ga je nakon prekida zakupa počela uređivati, a sada će poslovati u njenom sastavu.

Nakon što je pripremljena tehnička dokumentacija za modernizaciju škvera započeli su i radovi. Ponajprije je uređen plato brodogradilišta, koji je bio u nekoliko razina, što je otežavalo pristup viljuškarima i vozilima.

Uz obalnu liniju izgrađeni su kanal s taložnicama te sustavom za zbrinjavanje otpadnih voda. Postavljeni su spremnici za dotrajalo ulje, krpe i akumulatore te kontejneri za drvo i željezo, koji će na reciklažu.

Dok se uređivao parter škvera remontirale su se i platforme koje služe za izvlačenje brodova. Prva dovršena platforma, sada s hidrauličkim cilindrima za učvršćenje brodova, poslužila je za probno izvlačenje "Hrvatice", koje je trajalo tek 20-tak minuta. Druge dvije platforme se još uređuju.

Na malom navozu su postavljena manja kolica za izvlačenje čamaca i brodica, a slična će i na drugi manji navoz.

U remontu su i vitla za izvlačenje. Do sada je remontirano jedno veliko, postavljenu na prvo uređenom navozu, te malo za izvlačenje čamaca. U tijeku je remont još jednog sličnog velikom vitlu te dva manja, čime će svaki navoz dobiti svoj, da bi se plovila izvlačila direktno, bez uporabe kolotura. Svi su rekonstruirani i novi dijelovi i oprema izvedeni od testiranih materijala.

Otvaranjem škvera, kojeg je preuzela Lučka uprava, brojni ribari, prijevoznici na moru i vlasnici stotina čamaca moći će opet u škveru remontirati svoja plovila. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter