Rovinj: Izložba Zlatka Kesera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Biti slikar je jedan od najtežih, najkrvavijih poslova, a da je tako, može se uvjeriti svatko tko ude u Keserov atelje. No, nisam siguran da ce moci uci jer je tamo toliko slika, crteža, nacrta ugljena, boja, i to od poda do stropa. Keser slika i ne cuva se, ne štedi se, ne odmara se i shvaca što je umjetnost - posao koji treba raditi svim srcem, punim srcem, cijelim tijelom, naravno s glavom, i to non-stop - danju i nocu, blagdanom i radnim danom", rekao je na  otvorenju izložbe radova Zlatka Kesera u galeriji Adris povjesnicar umjetnosti Igor Zidic.

- On svojim radom ruši standarde vrijednosti, nepokretnosti, standarde tromosti i pokazuje kako bi bilo lijepo kada bi svi tako predano radili, zakljucio je Zidic.

"Keser, Keser. On je sve što smo o njemu rekli i još mnogo više od toga. Zaista: tvornica. Visoka pec koja riga vatru i rastaljene metale, lanac plamenih jezika, brdo ugljena, udarnik koji samoupravlja tom udarnickom ludnicom, proizvodac praskova boje i žestokih udaraca, krik i bijes, nadzornik, kovac, varilac, zidar, anatom, rudar, soutinovski mesar, izravni baštinik Zemlje - gladi i bunta, nesrece i pobune (O. Postružnik, K. Hegedušic) - koje dopunja 'lektirom' Kleea, Kandinskoga, Miróa, Dubuffeta, Kopaca, Stupice; s Picassom je cuvar memorije slikarstva (od Cranacha i Dürera, do Velázqueza i Rembrandta s Rajne)...", piše Zidic, izmedu ostalog, u pratecem katalogu.

Zlatko Keser bavi se, uz ostalo, grafikom, ilustriranjem knjiga i izradom vitraja, a radio je i u tehnici freske. Redoviti je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 2001. godine. Održao je 56 samostalnih izložbi te je sudjelovao na oko 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i 22 nagrade za slikarstvo i crtež.

Otvaranje izložbe svojim je nastupom uvelicala talentirana jazz i pop pjevacica Anne Tiani iz Rovinja, studentica prestižne glazbene akademije Berklee iz Bostona, uz gitarsku pratnju Juliena Ostyja.

Izložba je otvorena do 1. studenoga, a može se pogledati svakodnevno od 18 do 22 sata. (Napisala i snimila M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter