Rovinj: Izložba "Pronalazak sebe" Ivana Obrovca

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Upečatljiva samostalna izložba slika "Pronalazak sebe" istarskog umjetnika Ivana Obrovca otvorena je krajem tjedna u jednako tako iznenađujućem prostoru desakralizirane crkve Sv. Tome smještenoj u starogradskoj jezgri.

U njoj je Zavičajni muzej grada Rovinja uredio galeriju u kojoj se predstavljaju umjetnički radovi usmjereni k minimalističkim, konceptualnim, avangardnim istraživanjima u umjetnosti, a takvi su i oni akademskog likovnog umjetnika Obrovca.

- Ivan Obrovac, u pronalaženju samoga sebe pokreće osjećaje, unutarnju snagu, unutarnji život i unutarnje samouključivanje. I upravo tako izgledaju njegove slike izložene u Galeriji sv. Tome, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Pune su osjećaja, energije, svoje unutarnje snage i života. Obrovac njima potvrđuje da je u stanju prepustiti se umjetničkom poslu, prenijeti osjećaj slobode koja je uvijek izraz zadovoljstva.

Njegov je estetski užitak određen od sebe samog, užitak sebe u objektu osjećanja, predmetu drugačijem od nas samih. Slike mu zrače životom kao čistom energijom, unutarnjim radom, ispunjenjem i težnjom. (…) Memorija koja samo za njega postoji, prožeta njegovim osobnim radnjama, njegovim vlastitim unutarnjim životom.

Na njegovim se slikama, tako mogu naslutiti teme iz djetinjstva, duh predaka ili glagoljski grafiti – hrvatsko pismo koje pripada povijesti, napisao je u popratnom kataologu izložbe muzejski kustos Dario Sošić. Autor živi i stvara u Puli i rodnim Smoljancima, a do sada je ostvario brojne samostalne i skupne izložbe. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za bogato stvaralaštvo i jedan je od omiljenih pulskih profesora čitavim generacijama likovnjaka.

Izložba je postavljena u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja. Može se razgledati do 8. srpnja u vremenu od 10 do 14 sati i od 18 (subotom i nedjeljom od 19) do 22 sata, dok je ponedjeljkom galerija zatvorena. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter