Rovinj: Izložba fotografija posvećena Slovačkoj

Slovački veleposlanik u Rijeci Jan Nedorost otvorio je izložbu u Rovinju (N. O. R.)
Slovački veleposlanik u Rijeci Jan Nedorost otvorio je izložbu u Rovinju (N. O. R.)

U povodu obilježavanja desete obljetnice od ulaska Republike Slovačke u Europsku uniju, ali i 1150. godišnjice dolaska Ćirila i Metoda u Moravsku, u rovinjskom je Multimedijalnom centru otvorena izložba fotografija posvećena Slovačkoj.

Na izložbi, koju su zajedničkim snagama organizirali Veleposlanstvo Republike Slovačke i Pučko otvoreno učilište Rovinj, publici se obratio i slovački konzul u Rijeci Jan Nedorost, koji je uz zahvalu Županiji i gradu domaćinu podsjetio na dobre i prijateljske odnose Slovačke i Hrvatske i činjenicu da je Slovačka od prvog dana podupirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju i bila prva zemlja koja je ratificirala njen pristupni ugovor. Izložba je, također, posvećena i 1150. obljetnici dolaska Solunske braće - Ćirila i Metoda u Moravsku i njihovoj ulozi i važnosti koju imaju u Slovačkoj, odnosno za sve Slavene.

- Slovaci slave i 1150. godina od dolaska svete braće Ćirila i Metoda u Moravsku, daleke 863. godine, i na poziv moravskog kneza Rastislava sa zadatkom da pokrštavaju Slavene na njima razumljivom jeziku. Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo glagoljicu, a Metod je na jezik južnih Slavena iz okoline Soluna preveo Bibliju. Na taj je način, uz latinski, grčki i hebrejski,  slavenski postao četvrti službeni liturgijski jezik čime su udareni temelji slavenske pismenosti i kulture, rekao je između ostalog, slovački veleposlanik Jan Nedorost, koji je zajedno s dožupanicom Istarske županije Vivianom Benussi, izložbu proglasio otvorenom.

Na svečanom otvorenju izložbe koja se može razgledati do kraja mjeseca, članovi Matice Slovaka iz Rijeke izveli su splet slovačkih narodnih pjesama i igara, a "razglednica iz Slovačke" bila je i zaokružena i degustacijom njihovih autohtonih jela i vina. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter