Rovinj: Izgradnja kanalizacije privodi se kraju

U naselju Monfiorenzo do sada položeno više od 850 metara cijevi (N. O. R.)
U naselju Monfiorenzo do sada položeno više od 850 metara cijevi (N. O. R.)

Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Kukaleto, dijelu mreže u naselju Monfiorenzu, gradnja kompaktne crpne stanice Mirne sa separatorom za odvajanje krutih čestica te spojnog kolektora sanitarnih otpadnih voda na području Laco Sercio -Lamanova privode se kraju i trebali bi najkasnije do 20. prosinca biti okončani, kaže direktor rovinjske Odvodnje Marko Paliaga.

Počelo koncem travnja

- Konkretno, glede kanalizacijske mreže u naselju Kukaleto do početka studenog izvedeni su radovi na izradi kućnih priključaka, iskopu rovova, pripremi posteljice, montaži cijevi, potom i uređenju kolničke konstrukcije i asfaltiranja prometnica. U tom je pogledu i do sada montirano preko 900 metara kanalizacijskih cijevi od ukupno planiranih 1.325 metara, čime je obavljeno 70 posto dogovorenih radova. Slična je situacija i u naselju Monfiorenzo, gdje se izvodi izgradnja dijela kanalizacijske mreže i u kojem je do sada položeno više od 850 metara cijevi ili 81 posto od planiranog, objašnjava Paliaga, dodavši i da je ovih hodogramom zadovoljan.

Također, naveo je i da je u zadane rokove bila uključena i izvedba izgradnje crpne stanice "Mirne" (do sada obavljeno 70 posto svih poslova), kao spojni kolektor otpadnih voda na kojem je obavljeno 95 posto radova te da se s radovima nije smjelo kasniti.

S tim u svezi podsjećamo i na činjenicu da su radovi Odvodnje započeli koncem travnja, odnosno pred samu turističku sezonu, što je, očekivano, dovelo do revolta građana koji u tim naseljima imaju apartmane. Međutim, dolazak rovokopača i bagera nije se mogao zaustaviti (na nekim adresama ni odlazak turista), jer bi se u tom slučaju, kako je izjavljivao Paliaga, s radovima kasnilo a na dobivena bespovratna sredstva iz EU-fonda plaćali penali.

Odzvonilo septičkim jamama

- Iz istog razloga, a u svjetlu činjenice da je izgradnja kanalizacijske mreže u najvećem dijelu rađena bespovratnim sredstvima EU-projekta EN 216, valjalo je držati se rokova. Podsjećam također da je riječ o važnom projektu koji će iz naselja "izbaciti" septičke jame, ali i financijski vrijednom zahvatu "teškom" više od 5,8 milijuna kuna, od kojih je gro ili u visini od 70 posto ukupne vrijednosti financirano iz EU-fonda, pojasnio je Marko Paliaga. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter