Rovinj i Poreč najbolje odmorišne destinacije u državi

Rovinj (M. ANGELINI)
Rovinj (M. ANGELINI)

Rovinj je proglašen najboljom odmorišnom destinacijom u Hrvatskoj, a drugo je mjesto u istoj kategoriji zauzeo Poreč, dok je treći Dubrovnik. Fažana je pak osvojila treće mjesto u kategoriji turističkih nagrada Naše malo misto, iza Bola i Raba. Riječ je o godišnjim turističkim nagradama koje su u srijedu dodijeljene na Danima hrvatskog turizma u Poreču, u dvorani Žatika.

- Budući da smo šampioni turizma u 2014. godini i najbolja destinacija u našoj kategoriji, drago mi je da smo ove godine, bez obzira na promjenu kategorija nagrada i načina nagrađivanja, ponovno na prvom mjestu te da smo proglašeni najboljom ovogodišnjom odmorišnom destinacijom. To smo zaslužili jer se u našoj destinaciji kontinuirano ulaže u poboljšanje kvalitete usluge i to nam je podstrek da postanemo bolji, ne samo u toj kategoriji, nego i u onim kategorijama koje promoviraju produženje sezone. Budući da smo ušli i u šest najboljih destinacija za city break odmor, znak je da radimo velike korake i u tom pravcu, kazala nam je direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač.

Rovinj ide dalje s investicijama

Istaknula je i da je ove godine Rovinj ponovno rekorder po turističkom prometu u državi s 3,3 milijuna očekivanih noćenja do kraja godine te da ga čekaju velike investicije poput gradnje novog hotela Valdaliso te rušenja i gradnje novog hotela Park. Ujedno je čestitala Poreču na drugoj nagradi, istaknuvši da prva dva mjesta u ovoj kategoriji pokazuju da Istra iznimno ulaže u odmorišni turizam.

Domaćin najvećeg turističkog skupa Poreč nije krio ipak malo razočarenje drugom nagradom, s obzirom na brojne investicije ove godine u turistički sektor, ali i nedavno premašenih tri milijuna noćenja.

- Ovo je veliko priznanje za Istru. Podržavamo  priznanja koja su podijeljena Istri  i istarskom turizmu i čestitamo našim konkurentima. Sigurni smo i uvjereni da nas je od Rovinja dijelila sitna razlika. Svjesni smo što značimo hrvatskom turizmu i koliko ulažemo u kvalitetu. Ove smo godine imali velike investicije kao što su investicija u resort na otoku Sveti Nikola i vodeni park. Dali smo sve od sebe, ali ostaje gorak okus u ustima što nismo prvi. Potajno smo se nadali tome, ali Poreč plovi  punim jedrima naprijed. Svjetla budućnost je pred, kazao je direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik.

Istaknuo je da Poreč bio i najbolja destinacija po broju noćenja u rujnu, a u periodu do 2017. čekaju ga velike investicije poput uređenja hotela Pical, naselja Galiot i drugih.

Direktorica Turističke zajednice Fažana Melita Peroković istaknula je da je treće mjesto u kategoriji Naše malo misto, u kojoj se Fažana borila s dalmatinskim biserima, veliko priznanje za njezino mjesto.

- To je velika potvrda našeg 13-godišnjeg rada kojeg smo temeljili na "čarobnom malom mjestu».To je platforma na kojoj gradimo turizam doživljaja Fažane, nastojeći zadržati našu autentičnost. Prvenstveno je to potvrda našoj Maloj ribarskoj akademija sardela, kazala je Peroković koja je podsjetila i da je Fažana imala uspješnu sezonu s porastom prometa od dva posto.

Najbolji turistički djelatnici, Istralandija, hotel Adriatic…

Nagrada "Čovjek ključ uspjeha u turizmu – djelatnik godine" ostala je u Istri, a dobili su je agencijski djelatnik Alfredo Golob iz Poreča te inspektorica Ministarstva turizma Ivka Kraljević iz Umaga.

Što se tiče nagrada za hotele, prvo mjesto u kategoriji wellness hotela osvojio je bujski Casino Mulino, dok je u kategoriji luksuznih hotela nagrada išla rovinjskom Monte Muliniju.

Najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma proglašeno je etno selo Karanac u Baranji, najuspješnija destinacija zdravstvenog  turizma je Opatija, a city break destinacija godine je Split. U kategoriji Hrvatska 365 prvo mjesto pripalo je Splitskoj rivijeri, drugo Opatiji i Rijeci, a treće klasteru sjeverozapadne Istre.

U kategoriji održivi turizam nagrada ide Plavom svijetu Instituta za istraživanje i zaštitu mora. Inovacija godine je mobilna aplikacija "Zagreb be there", a kulturna atrakcija muzej antičkog stakla u Zadru, dok je u toj kategoriji drugo mjesto pripalo renoviranom hotelu-muzeju Adriatic u Rovinju. Turistički događaj godine je splitski festival Ultra, a u kategoriji rekreacije i zabave prvu nagradu dobio je vodeni park Istralandia pokraj Brtonigle. Plaža godine je plaža Cava u Dubrovniku, dok je Gornje Međimurje dobilo nagradu EDEN.

Što se tiče nagrada za životno djelo, dobitnice su Ombretta Belić Ilijašić i Amelija Tomašević, dok je nagrada "Anton Štifanić" dodijeljena Aleksandru Durmanu, Franji Makovcu te Jasni Đurković. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter