Rovinj i Geneza strateški partneri za Mirnu

U rovinjskoj tvornici obaraju rekorde u proizvodnji  (M. MIJOŠEK)
U rovinjskoj tvornici obaraju rekorde u proizvodnji (M. MIJOŠEK)

Idućeg četvrtka održat će se novo ročište o predstečajnoj nagodbi za Tvornicu za preradu ribe Mirna Rovinj, od koje vjerovnici, zajedno s tvrtkom kćeri Mirna Ribolov, potražuju 47 milijuna kuna. Na posljednjem aktualnom satu Sabora ministar Slavko Linić je rekao da Ministarstvo financija insistira na dopunskom kapitalu bez kojega se rovinjska tvrtka neće održati.

Iz Mirne je u Ministarstvo poslana inicijativa kojom se kao strateški partneri pojavljuju zagrebačka Geneza i Grad Rovinj, koji bi  dokapitalizirali Mirnu s devet milijuna kuna. Geneza je u rovinjskoj tvornici prisutna već godinu i pol dana. Geneza bi preuzela potraživanja od Hrvatske poštanske banke u iznosu od oko 4,6 milijuna kuna i za toliko dokapitalizirala Mirnu, dodatno je rasteretila i omogućila likvidnost.

S druge strane, Grad Rovinj dokapitalizirao bi je u iznosu vrijednosti vlastitih potraživanja, odnosno s oko 935 tisuća kuna. Razliku od 3,5 milijuna kuna dva bi potencijalna partnera uplatila u novcu, s rokom od 90 dana od pravomoćnog rješenja o sklapanju nagodbe pred Trgovačkim sudom.

Prihvaćanjem plana dokapitalizacije Geneza i Grad Rovinj stekli bi 76,52 posto društva, stari vlasnici 24, a financijske institucije 0,25 posto udjela. Smatra se da bi ovakvim udjelom u vlasničkoj strukturi bili stvoreni uvjeti za održivo poslovanje i zaposlenost.

Za sljedeći ponedjeljak je u Rovinju sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - prijedlogom zaključka u postupku predstečajne nagodbe Mirne d.d. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter