Rovinj hrvatski rekorder po broju nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po svemu sudeci Rovinj ce i ove godine imati najveci broj nocenja u Hrvatskoj. Prema podacima Turisticke zajednice zadnjeg dana kolovoza na podrucju grada je boravilo 23.513 gostiju, 11 posto više nego na isti dan prošle godine. Do kraja kolovoza ostvareno je više od 359 tisuce dolazaka i 2.584.319 nocenja. U odnosu na isto lanjsko razdoblje više je dolazaka za 14 i nocenja za 12 posto.

Najbrojniji su bili turisti iz Njemacke, koji su ostvarili više od 800 tisuca nocenja s povecanjem od 13 posto. Slijede ih turisti iz Italije, s 331 tisucom nocenja i Austrijanci s 312 tisuca, dok su Nizozemci ostvarili 304 tisuce. Porast je ostvaren u svim vrstama smještaja. Na povecanje prometa u privatnom smještaju od 16 posto vjerojatno je utjecao i veliki broj novih registriranih kapaciteta - njih 689 od pocetka godine.

Tijekom rujna, listopada i studenog ocekuje se dobra posjecenost. Weekend Media Festival, regata Adris RC44, manifestacija Festival argentinskog tanga te brojni drugi kongresi i poslovni susreti, koji ce se izmedu ostalog odvijati i u novim kongresnim kapacitetima novootvorenog hotela Lone, dovest ce u Rovinj nove goste.

Kada se doda preko 34 tisuce nocenja ostvarene do kraja kolovoza u ACI marini, u TZ-u predvidaju do kraja godine tri milijuna nocenja, s porastom prema 2010. od 11 posto.

Prema analizi TZ-a na povecanje prometa su, uz Ministarstvo turizma i sustav turistickih zajednica, pridonijele prodajne i promotivne aktivnosti velikih turistickih tvrtki Maistre i Valalte, one koje su se provodile na nivou destinacije, manifestacije i drugi dogadaji te otvaranje novog hotela Lone s pet zvjezdica.

Na povecanje turistickog prometa su zasigurno utjecale i nesigurne politicke prilike i nemiri na podrucju turistickih destinacija Mediterana te blagi ekonomski oporavak dijela zemalja zapadne Europe.

Rovinj je inace najviše, 3.206.202, nocenja ostvario daleke 1986., kada je prvi put bio i šampion turizma u Jugoslaviji. Te se brojke ne mogu usporedivati sa sadašnjima jer su u autokampovima, koji nose najveci broj nocenja, tada gosti ponajviše boravili u šatorima, a kasnije su za njihov boravak uredene parcele.

Privatni smještaj se tada nije oporezivao pa su prijavljivana sva nocenja. Nije bilo ni vikendica i vikend stanova koliko ih je danas pa bi Rovinj, da su nekadašnje okolnosti, vjerojatno ove godine bio još bliže gotovo nedostižnom rekordu. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter