Rovinj: Gumenjakom usmrtio njemačkog kupača

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Njemački državljanin, 53-godišnji U. A., smrtno je stradao jučer poslijepodne u moru između otočića Piruzi i Rovinja kad je na njega gumenim čamcem naletio 52-godišnji J. S., također njemački državljanin.

Nesreća se dogodila kada je njemački plivač zajedno s još jednom osobom plivao na relaciji otok Piruzi – kopno te je na njega naletio njemački državljanin koji je upravljao gumenjakom tipa Adventure sivo-bijele boje, dužine 5,51 metar, pogonjen izvanbrodskim motorom snage 90 konjskih snaga, njemačke zastave.

Od Petra Bonašina, načelnika sigurnosti plovidbe Pulske kapetanije, doznajemo da su obavljenim očevidom utvrdili da se nesreća dogodila na 333 metra od otoka i 370 metara od kopna.

- Utvrdili smo poziciju pomorske nesreće pomoću svjedoka, drugog plivača i samog vozača plovila te smo poziciju ucrtali u elektronske karte i izmjerili sve udaljenosti. Ispada da je vozač plovila bio u reguli u odnosu na plivače. No, o odgovornosti je još rano govoriti. Svi prikupljeni podaci o nesreći bit će u rukama pazinskog državnog odvjetništva, kaže Bonašin.

Na pitanje hoće li drugi plivač, koji je neozlijeđen, biti kažnjen zbog plivanja u zoni u kojoj je to zabranjeno Bonašin nije htio odgovoriti. Neizvjesno je i hoće li odgovarati njemački državljanin koji je upravljao plovilom budući da se prema izračunima nije nalazio u prekršaju.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o pomorskoj nesreći zaprimila je u 14.57 sati od Lučke ispostave Rovinj i o tome obavijestila rovinjsku Hitnu medicinsku pomoć i Lučku kapetaniju Pula čiji su djelatnici odmah isplovili prema dojavljenoj poziciji. Pomorsku policiju o nesreći već obavijestio djelatnik MUP-a koji se tada nalazio u blizini. Do dolaska djelatnika na poziciju nesreće unesrećeni kupač već je podlegao ozljedama.

Pazinsko općinsko državno odvjetništvo je u priopćenju navelo da je pored provedenog očevida naložena je obdukcija tijela preminulog plivača te izuzimanje gumenog čamca radi provođenja potrebnih vještačenja.  (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter