Rovinj: Gradnja kanalizacije na pet lokacija

Kolektor prema Gripolama započet je na Štangi (A. POKRAJAC)
Kolektor prema Gripolama započet je na Štangi (A. POKRAJAC)

Prošlog su tjedna Hrvatske vode i rovinjski Komunalni servis potpisali ugovor o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava. Ugovorom su utanačena sredstva Hrvatskih voda namijenjena izgradnji objekata za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na području grada Rovinja.

U nastavku godine u kanalizaciju će se uložiti 3,68 milijuna kuna, a tim se sredstvima gradi na pet lokacija. Prvo je počela za gradski promet najzahtjevnija dionica: druga faza kolektora otpadnih voda Gripole-Monfiorenzo u dužini od 500 metara, u što će se utrošiti 875 tisuća kuna. Ovaj dio kanalizacije gradi zagrebačka Zagrebgradnja, a trebao bi biti gotov do sredine studenog.

Ovom dionicom, koja se ugrađuje u županijsku cestu kojom se stiže do južnog ulaza u Rovinj i kružnog toka na Križu, spojit će se Gripole i raskrižje s državnom cestom Rovinj - Sošići. Na taj način stvorit će se uvjeti za priključenje reciklažnog dvorišta i logističkog centra Komunalnog servisa uz raskrižje. Zbog gradnje vozi se naizmjence uz pomoć semafora, a za miniranja zaobilazno.

Nastavljena je i završna izgradnja fekalne kanalizacije na Končeti. Tu će se u ovoj godini izgraditi novih 430 metara kanalizacijske mreže u što će se utrošiti milijun kuna. Ove radove izvodi rovinjska tvrtka Benčić, a trebat će se dovršiti u roku od 75 dana.

Započela je i gradnja kolektora Kokuletovica-Veštar dugačkog 1.350 metara, čime će i domaćinstva ovog naselja uz cestu Rovinj - Bale dobiti mogućnost priključenja na javnu odvodnju. Ukupna vrijednost ove investicije je 2,5 milijuna kuna. Izvođač radova je porečka tvrtka Istrakop, a budući da je riječ o zahtjevnom gradilištu, ovaj kolektor bi se trebao graditi 165 dana pa će se uz prekid za božićne i novogodišnje praznike dovršiti do ožujka iduće godine.

Izgradnja fekalne kanalizacije dijela naselja Valbruna II sjever obuhvaća radove u duljini od 350 metara, ukupne vrijednosti 1,25 milijuna kuna. I ovdje je izvođač radova tvrtka Benčić, a planirano trajanje radova je 75 dana. Na kraju kanalizacija će se graditi i u istočnom dijelu naselja Lacosercio, u dužini od 850 metara. Za gradnju ovog dijela kanalizacije upravo je u tijeku javni natječaj za izbor izvođača.

Izgradnja ovih kanalizacijskih kolektora i krakova financira se većim dijelom sredstvima Hrvatskih voda, dok deset posto iznosa osigurava Komunalni servis koji upravlja odvodnjom fekalne i oborinske vode u Rovinju. Sredstvima dobivenim potpisivanjem ugovora i desetpostotnim učešćem Komunalnog servisa u potpunosti je pokrivena gradnja kanalizacije Končete i kolektora Gripole-Monfiorenzo. Kanalizacija u naseljima Valbruna II sjever i Lacosercio pokriva se s pola, a kolektor Kokuletovica-Veštar četvrtinom investicije. (Piše Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter