Rovinj: Dvije svjetske premijere kvarteta Johna Scofielda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Museum" i "Season creep" dvije su skladbe u izvedbi kvarteta John Scofield's Hollowbody doživjele svjetsku premijeru u Rovinju na koncertu ovih vrsnih glazbenika održanom u petak na travnjaku hotela Eden u sklopu 2. Avantgarde Jazz Festivala.

Uz Scofielda, vodu sastava, skladatelja i nadasve virtuoza na gitari, nastupa još jedan izniman gitarist - Kurt Rosenwinkel, a zajedno s njima, takoder odlicni glazbenici, Bill Stewart na bubnjevima i Ben Street na basu.

Gitara koja se inace ne veže precesto uz jazz u ovoj je kombinaciji ispala kao neizbježan ili sastavni dio, a upravo se, buduci da gitara ima široku tonsku paletu, Hollowbody tom paletom koriste kroz Scofieldove aranžmane, ali i obratno, za ansambl i orkestralne mogucnosti gitare, basa i udaraljki.



Improvizacija se pokazala kao kljucni sastojak u pojedinim izvedbama, a uz dvije premijere glazbenici su odsvirali i novije skladbe poput "Like This But Better" and "How Deep", kao i "Terra Nova" i "Moonlight in Vermont", autorske skladbe Rosenwinkela.

Scofield je tijekom koncerta kazao da voli Hrvatsku. Iako nije tocno izgovorio Rovinj, što je naišlo na simpatije publike, podsjetio je i na gostovanje u Puli što je, pak, pulska publika, koja je ocito bila brojna, pozdravila.



Gitaristicki opus Johna Scofielda ima znacajan utjecaj na jazz od kasnih sedamdesetih do danas. Prepoznatljiv zvuk i stilska raznolikost, odnosno varijacije žanrova po kojima je Scofield poznat, bile su vidne i na rovinjskom koncertu, a glazbenici svojim muziciranjem, solo dionicama i improvizacijom pokazali su svoju neupitnu kvalitetu.

Cjelokupnoj atmosferi doprinio je i besprijekorna zvuk kao i prikladan ambijent, a sastav je priuštio dvosatni užitak brojnoj publici.

Uz hotelijersko-ugostiteljsku kucu Maistra, festival podržava i Turisticka zajednica grada Rovinja, a jedan od medijskih pokrovitelja je Glas Istre.


Podijeli: Facebook Twiter