Rovinj duguje Poropatovoj listi više od 2 milijuna

Prvi put bez suglasja: Davorin Flego i Petar Macura (A. POKRAJAC)
Prvi put bez suglasja: Davorin Flego i Petar Macura (A. POKRAJAC)

I to smo doživjeli. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća prvi je put jedan vijećnik IDS-a glasao protiv predložene odluke. Vijeće je tako uz četiri opozicijska i jedan IDS-ov glas protiv usvojilo odluku o obustavi isplate sredstva za rad političkih stranaka i nezavisnih lista nezavisnom vijećniku Brunu Poropatu u četvrtom kvartalu ove godine.

Gradska pročelnica i tajnica vijeća Darinka Iskra je pritom pojasnila da se odluka donosi na prijedlog Državnog ureda za reviziju, koji je naveo da Poropat nije dostavio godišnje financijsko izvješće, niti ga je objavio na svojim web-stranicama.

Bruno Poropat je, međutim, pri svojem izlasku za govornicu rekao da je riječ o grešci jer je njegova nezavisna lista poslala izvješće državnoj reviziji. Vijećnicima je pokazao poslano izvješće, na koje mu je u područnom uredu državne revizije udaren pečat i potpis kao potvrda da su zaprimljeni i da je rečeno da se sredstva mogu i dalje isplaćivati.

Predsjednik vijeća Davorin Flego mu je, međutim, rekao da je neodgovoran i nekorektan, a uz to i teatralno maše izvješćem. Upoznao je vijećnike da je Poropat pred deset dana obaviješten o primjedbi državne revizije, a tek je pet minuta prije sjednice vijeća donio izvješće.

Poropat se branio da je danima bezuspješno tražio pismenu potvrdu o primitku izvješća. Kada nije uspio u zagrebačkoj centrali, otišao je u područni ured u Pazinu, gdje su mu potvrdili prijem.

IDS-ov vijećnik Petar Macura kompromisno je predložio da se do razjašnjenja slučaja ova točka odgodi za sljedeću sjednicu. Flego mu je međutim uzvratio da je i njegov prijedlog nekorektan, a potom autoritativno nije htio dati riječ predsjedniku rovinjskog IDS-a Milanu Mihoviloviću, već je zatražio je da se vijećnici očituju glasanjem.

Nije ovo prvi nesporazum između Poropatove liste i gradskih čelnika oko isplate ovih sredstava. Gradska uprava je već jednom, smatrajući da nezavisni nemaju na to pravo, obustavila isplatu naknade ovoj listi.

Nakon sudskog spora Poropatovoj listi je Grad trebao isplatiti vrtoglavih 1,78 milijuna kuna za neisplaćeni iznos s kamatama. Grad se na ovu sudsku presudu žalio pa doznajemo da će ovaj predmet, ako se žalba ne usvoji, s kamatama i troškovima spora premašiti dva milijuna kuna. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter