Rovinj: Dučkova slika u nastajanju na zidu muzeja

Izložba se otvara u petak, 18. listopada
Izložba se otvara u petak, 18. listopada

Kako nastaje slika? Ili, kako se stvara izložba od početne zamisli i praznog papira (u ovom slučaju zida) pa sve do same završnice - stvaranja kataloga, odnosno samog čina svečanog otvorenja izložbe, pokazat će akademski slikar Danilo Dučak svojim djelom u nastanku.

Naime, od prošlog vikenda umjetnik ovjenčan ovogodišnjom prvom nagradom Grisije i dvije godine starom  nagradom "Batana" s rovinjske Likovne kolonije, koja mu je i osigurala samostalnu izložbu u galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja, pokazuje to konkretnim radom. Zauzeo je Dučak bojom, kistom i ljestvama zidove prizemlja muzeja na kojima slika psa. I to ne bilo kakvog. Slika dogu, slika za izložbu koja će biti otvorena u petak, 18. listopada, u 19 sati.

- Odakle ideja da oslikate zid? I zašto upravo ovaj motiv?

- Na oba postavljena pitanja - zašto ne? Zid oslikavam da pokažem da znam slikati, psa jer je najvjerniji čovjekov prijatelj.

- Dokazujete li da znate slikati i zbog polemika i kritika nekih izlagača s Grisije koji su bili uvrijeđeni Vašom prvonagrađenom slikom i riječima koje je krase: "Nema se. Boli me k…c za umjetnost".

- Hm… i zbog toga. Ma, ustvari, iskreno, slikam psa jer mi se tako hoće. A što se tiče komentara, odnosno nezadovoljnika koje je naljutila moja slika i izrečen stav, što da velim: svatko ima pravo na svoje mišljenje i ukus (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter