Rovinj: 'Drug Ferlin' otvorio 5. ETNOFILm festival

Anton Ferlin, Tamara Nikolić Đeric i Elvis Lenić nakon projekcije filma 'Drug Ferlin' (A. POKRAJAC)
Anton Ferlin, Tamara Nikolić Đeric i Elvis Lenić nakon projekcije filma 'Drug Ferlin' (A. POKRAJAC)

U rovinjskom Multimedijalnom centru sinoć je i službeno otvoren 5. ETNOFILm festival etnografskog filma. Tamara Nikolić Đerić, voditeljica projekta festivala, najavila je bogat program ovogodišnjeg ETNOFILma, na kojem će se uz izložbu u fotoart galeriji Batana i projekcije filmova iz raznih dijelova svijeta održati i stručne radionice o vizualnoj antropologiji. Uz to u MMC-u gostuje Festival eksperimentalnog filma 25FPS, koji prikazuje nezavisne, inovativne i nekomercijalne filmove.

Čast da otvori ETNOFILm dobio je dokumentarni film Puljanina Elvisa Lenića "Drug Ferlin". Riječ je o portretu nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina, kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevnici, ističući njegove generacijske, zavičajne i osobne posebnosti. Tako se slojevitim pristupom ističe i povezanost glavnog lika s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima, kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost. Ferlin je posebno poznat po održavanju posmrtnih govora, kojima ni sam ne zna broj, a vjerojatno se kreće oko 200.

Autor Elvis Lenić, po struci inženjer strojarstva, a po vokaciji redatelj i filmski kritičar, autor je brojnih dokumentaraca, rekao je da je prvi put radio portret jedne osobe.

Na otvaranju je prikazan i film "Krasotica večeri" o pokladnim običajima u selima Donja Bebrina i Ruščica u srcu Slavonije. Iako su u osnovi tradicionalni, tamošnji ljudi još uvijek pronalaze razne načine kako bi ih prilagodili modernom vremenu. Autor filma je Davor Borić, realizator i redatelj Hrvatske televizije.

Međunarodni dio festivala otvoren je filmom Miguela Filgueirasa "Vrhovi Minha". "Vrhovi Minha" više je od dokumentarnog filma, on je impresija, a prikazuje bogatstvo nijansi atlantskih ciklusa gorskog krajobraza. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter