Rovinj dostigao dva milijuna noćenja pet dana prije nego lani

Noć sv. Lovre - romantični Rovinj pod svijećama i bakljama (Dalibor TALAJIĆ)
Noć sv. Lovre - romantični Rovinj pod svijećama i bakljama (Dalibor TALAJIĆ)

Rovinjska Noć svetog Lovre, manifestacija u čast perizeja odnosno zvijezda padalica, i ove je godine, u svojem devetom izdanju bila u znaku obaranja rekorda. Naime, u subotu je Rovinj, prema riječima direktorice Turističke zajednice Odete Sapač, ostvario dvomilijuntno noćenje, i to pet dana prije nego prošle sezone. Definitivno, ovih kolovoških dana i noći Rovinj puca po šavovima pa se ne traži samo krevet ili soba više, nego i najobičnija stolica na ugostiteljskoj terasi. Dodamo li tomu da se Rovinj opasno približio brojci od 40-ak tisuća gostiju, koji s domaćima premašuju 50,5 tisuća prijavljenih stanovnika, dakle bez onih "na crno", jasno je da Rovinj živi svoju rekordnu turističku sezonu.

"Snijeg" na plus 40

Rijeke ljudi s kojima se danonoćno susrećete, nerijetko i sudarate na ulici, na subotnjoj su manifestaciji, u Noći svetog Lovre, koju posljednjih devet godina organizira Turistička zajednica, doslovce pokazali da ne može ni više ni bolje. Najbolji pokazatelj toga da je Rovinj, upravo kao i simbol grada - nar, prepun prekrasnih crvenih perlica jest da je prostor ispred svih devet pozornica, na kojima je nastupilo više od stotinu izvođača, bio prepun raspoloženih slušatelja. Sa svakim novim taktom i pjesmom publika se pretvarala u back vokale i plesače. Definitivno, s tolikim brojem kvalitetnih izvođača i njihovim raznolikim repertoarom, u romantičnom gradu u kojem je pogašena ulična i reklamna rasvjeta a obasjavale ga svijeće i baklje s gradskih kandelabara, svi su došli na svoje. Gotovo svi naši sugovornici slažu se da je Noć svetog Lovre postala jača i ljepša manifestacija od tradicionalne Rovinjske noći.

Grupa Detour, koja je pjevala na Trgu maršala Tita, doslovce je rasturila publiku. Jer, kada jedan bend koji pjeva isključivo na hrvatskom jeziku i to čini puna dva sata uspije zadržati i privlačiti još i još publike, nema se što drugo reći. A tek kada je na red došla skladba "Snijeg", svi su se otkačili do te mjere da su zaboravili da plešu, pjevaju i znoje se na nekih plus 40 stupnjeva Celzijusa. Odličnu atmosferu na Trgu Rivijera napravile su i "Odjednom one" - Meritas, koje Rovinj, baš kao i kantautoricu Luce (hrvatsku Adele) pošto-poto mora još jednom dovesti na binu. Recimo, već sljedeće subote.

A tek Massimo! Što reći nego da bi čovjek takvog glasa, pozitivne energije i, što je najvažnije, kvalitetnih pjesama u moru šušura koje oplakuje domaće radiopostaje trebao biti zakonom zaštićen.

Opera u gostima

Događaj u događaju i to na platou ispred crkve sv. Franje bio je koncert "Mozart dolazi u goste" na kojem su nastupili članovi Opere b.b. - Lidija Horvat Dunjko, Blanka Tkalčić, Ronald Braus, Rade Radolović i Davor Ljubić, s kojima su brojni poklonici opere došli na svoje. Valja istaknuti i da su poseban štih manifestaciji dale i članice Plesne skupine Roxanne, obučene u krinoline koje su u pratnji nježnih zvukova violine obilazile grad i izvodile svoje plesne performanse, postajući najfotografiranije zvijezde večeri.

Na koncert puli suseda

Pored ovih zvučnih i etabliranih imena, i pozornice s domaćim izvođačima bile su rasadnik dobrih vibracija i mjesta zakazivanih susreta. "Domaće je domaće", veli reklama ali i brojni Rovinježi koji su pohrlili na koncert puli suseda. Duo Davor i Gracijano Terzić publiku je zabavljao na jednom od danas najljepših gradskih mjesta, Trgu brodogradilišta, te očekivano dupkom ispunio prostor. Eligio i Boris svojim su se nastupom na rivi i na kantunu izborili za zvijezde unutar zvjezdanog programa, dok je grupa Dream Project, pozicionirana na gradskoj plaži Baluota, uz dobar zvuk, šum valova i plamičak svjećica bila doživljaj koji se ne zaboravlja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter