Rovinj domaćin Red Bull Air Racea

Na Red Bull Air Raceu nadmeću se najbolji svjetski letači
Na Red Bull Air Raceu nadmeću se najbolji svjetski letači

Rovinj će 12. i 13. travnja biti u žiži interesa svjetskih medija  kada će biti domaćin najekstremnijem letačkom natjecanju na svijetu Red Bull Air Raceu na kojem se nadmeću najbolji svjetski letači. Nakon Abu Dhabija, gdje se otvara ovogodišnja sezona žestokog adrenalinskog letenja, Rovinj će ugostiti svjetsku letačku elitu te će prvi put u povijesti ovo skupo natjecanje gostovati u Hrvatskoj.

Riječ je o Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu na kojem  sudjeluju najbolji svjetski trkaći piloti u sportskom natjecanju koje brzinu spaja s preciznošću i vještinom. Piloti upravljaju najbržim, najokretnijim i najlakšim trkaćim avionima na relativno niskoj zračnoj stazi koju čine zrakom ispunjeni piloni visine 25 metara.

Ovo će biti najznačajniji događaj na ovogodišnjem turističkom kalendaru u državi koji će teško bilo koji drugi premašiti po promotivnom učinku i imat će ogroman značaj ne samo za Rovinj i Istru, nego i za cijelu Hrvatsku.

Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice Rovinja, očekuje da će tog preduskrsnog vikenda Rovinj biti pun turista, a procjenjuju da će ugostiti najmanje 100 tisuća gledatelja, iako posjećenost drugih destinacija za vrijeme takve utrke govori o puno većem broju posjetitelja.

- Ovo neće biti reklama samo za Rovinj, nego i za cijelu Istru. Vjerujem da će taj događaj, ne samo popuniti naše smještajne kapacitete i reklamirati nas u svijetu, već i donijeti dodatna noćenja cijeloj Istri. Ugostiti ovakav spektakl u Rovinju je uistinu nešto najznačajnije što smo dosad imali prilike organizirati, tvrdi Sapač.

Organizaciju zahtjevnog natjecanja, uz Grad Rovinj, preuzela je hotelijerska tvrtka Maistra koja će osigurati smještaj sudionika natjecanja, dok pokroviteljstvo potpisuje Adris grupa.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj i tako nam daje priliku da svijetu pokažemo jedinstvenu ljepotu našeg grada. Uvjeren sam da će Rovinj u suradnji s Adris grupom ponuditi savršenu kulisu za ovu utrku i svim sudionicima ovog uzbudljivog sportskog događanja pružiti vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo, izjavio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Ipak, glavnu riječ o pregovorima za dovođenje ove manifestacije u Rovinj vodio je direktor Maistre Tomislav Popović. A cijela priča priprema već više od godinu dana.

- Ovo će biti ogromna reklama za Istru, Rovinj i Hrvatsku. Rovinj se u ovom slučaju našao uz sedam svjetski poznatih destinacija kao što su Abu Dhabi, Dallas i Las Vegas. Riječ je o izuzetno zahtjevnoj priči kada je u pitanju organizacija, ali će nam donijeti najveći mogući publicitet, veći nego bilo koji smo dosada plaćali kada je u pitanju promocija.

Znamo da i inače ovakav događaj posjeti između 400 i 500 tisuća posjetitelja, tvrdi Popović.  Ovaj će događaj izravno prenositi mnogi svjetski kanali. Ujedno, Air Race će rezultirati i promocijom u raznim videoisječcima koji će se tom prilikom snimati u Rovinju i kasnije postavljati na  YouTube i društvene mreže.

Popović očekuje da će Rovinj u tom periodu, koji će na najidealniji mogući način otvoriti predsezonu u Istri, privući brojne ljubitelje ovog ekstremnog sporta iz srednje Europe. Ne nada se dolasku velikog broja Amerikanaca, koji su veliki zaljubljenici u taj sport, ali je siguran da će zamijetiti ljepote Rovinja na televiziji i internetu, što je odlična reklama.

Dosad je Red Bull organizirao manje manifestacije u Dubrovniku koje su bile odlično popraćene, ali nitko dosad u Hrvatskoj nije dobio čast i mogućnost da organizira ovako veliku i značajnu manifestaciju. (B. BAN)
 

 


Podijeli: Facebook Twiter