Rovinj domacin Foruma pomorskih muzeja Mediterana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eko-muzej Kuca o batani, višestruko nagradivani projekt kojim su se Rovinj i Hrvatska upisali u listu eminentnih europskih institucija, udruga i pojedinaca koji sustavno djeluju na ocuvanju i promicanju maritimne kulture Mediterana, domacin je jubilarnog 15. foruma asocijacije pomorskih muzeja Mediterana, koji danas pocinje u Rovinju. Tijekom ove trodnevne manifestacije strucnjaci ce razmjenjivati svoja znanja i iskustva te ukazivati na izazove u bavljenju nematerijalnim aspektima maritimne baštine.

Predavanja i prezentacije održat ce i pratiti više od 40 strucnjaka iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Španjolske, Francuske i Turske, a uvodno predavanje imat ce poseban gost, prof. Amareswar Galla, voditelj Muzejskih studija na Sveucilištu Queensland u Brisbaneu (Australija) i predsjedatelj za muzeje i održivi razvoj baštine pri UNESCO-u. Njegov je doprinos Forumu donošenje globalne perspektive prezentiranjem projekata koje je realizirao u Vijetnamu.

Uz strucni dio predvideni su brojni programi u kojima ce se sudionici Foruma, uz participiranje clanova Udruge eko-muzeja Kuca o batani, upoznati s baštinom batane i rovinjske zajednice koja ju je prepoznala kao svoj simbol. Organizacijom Foruma ujedno se obilježava peta obljetnica djelovanja Kuce o batani. Posebna je atrakcija dolazak "Santa Eulalije", 34 metra dugog jedrenjaka kojim Pomorski muzej iz Barcelone diljem Mediterana promovira zaštitu tradicijskih plovila. Dolaskom u Hrvatsku ovaj najveci i najznacajniji muzej na Mediteranu želi potaknuti svijest o važnosti i potrebi sustavne zaštite i ocuvanja maritimne kulture Mediterana, ciji je Hrvatska važan i još nedovoljno valoriziran segment.

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL361778.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Unutrašnjost Kuce o batani

M. MIJOŠEK

) ) \n

Ostali tekst:

 


Podijeli: Facebook Twiter