Rovinj dom za šesto Albanaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnim je gostima, uzvanicima i gradanima Rovinja u subotu na Trgu Mateotti svecano otvoren prostor albanske nacionalne manjine. Svecanost otvaranja predvodio je Abedin Ramadani, predsjednik Vijeca albanske manjine, koji je istaknuo da je za Albance u Rovinju to iznimno veliki trenutak. Na albanskom je prisutne pozdravio Viktor Ramaja, predsjednik lokalne Zajednice Albanaca, a plocu s natpisom svecano su otkrili gradonacelnik Giovanni Sponza i najstariji clan Zajednice Albanaca.

Sponza je naglasio da je grad Rovinj posebno ponosan na multinacionalnost i multikulturalnost, vrijednosti koje su stvarane u prošlosti, a koje se i danas mogu ocitati na svakom koraku. - Mi ne cinimo to zato što nam zakon nalaže vec zato što je to potreba naših gradana. U Gradu djeluju mnoge udruge ciji clanovi nisu samo Hrvati, vec i brojni gradani drugih nacionalnih manjina, rekao je Sponza.

Topalli je pak naglasio da su na razini grada, ali i države Albanci priznati kao ravnopravni gradani Hrvatske. Prisutnima su se obratili Toni Kacilari, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji je podsjetio da su i Albanci sudjelovali u obrani Hrvatske. U ime Istarske županije prisutnima se obratio Sergio Bernich, Joza Katazi iz županijskog vijeca Albanaca, predstavnici talijanske, bošnjacke i srpske manjine. Svecanost je popratila i državna televizija Kosova.U novouredenim prostorijama otvorena je izložba skulptura Engjëlla Spaquija, rodenog u Prizrenu, koji stvara i živi u Puli.

- Ove cemo prostorije koristiti uglavnom za poticanje i promicanje naše, ali i ostalih kultura, rekao je Ramdani. Dodao je da u Rovinju živi oko 600 Albanaca.


Podijeli: Facebook Twiter