Rovinj dobio 224 milijuna kuna iz EU fondova

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U gradskoj palači Rovinja danas je potpisan ugovor o  financiranju "Projekta prikupljanja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj" i ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva. Ovim projektom Grad Rovinj je planiranjem i stručnošću djelatnika Odvodnje osigurao visokih i bespovratnih 224 milijuna kuna iz EU fondova.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor rovinjske Odvodnje Marko Paliaga. Govoreći o rovinjskom projektu, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatske vode, istaknuo je kako je nakon Petrinje, ovo drugi po redu projekt koji će se realizirati sredstvima iz EU fondova. 

-Važnost projekta ne leži samo u činjenici što će se njime na sustav priključiti dvije tisuće kućanstva već i u tome što će se osigurati veća i kvalitetnija zaštita mora, rekao je Đuroković, najavivši i da će se ovim projektom omogućiti zdrav život stanovnicima, zaštita okoliša i osjetljivog priobalja kao i gospodarski odnosno turistički razvoj.

-Također, možemo se pohvaliti i time kako je riječ o praktično novom razdoblju korištenja europskih sredstava i drugim po redu projektom nakon grada Petrinje. Istovremeno zatvaramo prethodni gdje smo uspješno ostvarili svih 199,1 milijun eura dodijeljenih sredstava, podsjetio je Đuroković.

I ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović nije krio zadovoljstvo postignutim.

- Ovaj projekt nije slučajan. Rezultat je to uloženog rada i truda brojnih čimbenika, među kojima je poseban doprinos, naročito u pokretanju i rješavanju imovinsko-pravih odnosa dala rovinjska Odvodnja, izjavio je Dobrović. Govoreći o važnosti projekta naglasio je i njegov ekološki značaj, jer prikupljanje i odvodnja otpadnih voda i pročišćavanje u kontekstu Rovinja ne znači samo dvije tisuće novih priključaka nego i rasterećenje obale kao i više ekološke kvalitete i čistoće mora. Također, ministar je istaknuo i da je pred nadležnim ministarstvom nova politika djelovanja - a koja se tiče poticanja kružnog gospodarenja.

Kada je riječ o otpadnim vodama valja nam dobro razmisliti da li je vratiti u poljoprivredu, odnosno da li i mulj, inače vrijedan organskim i hranjivim tvarima, također može biti primjenjiv u poljoprivredi, rekao je ministar.   

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, također se pridružio čestitkama upućenim Marku Paliagi, direktoru Odvodnje te zahvalio supotpisnicima ugovora na partnerskoj suradnji i doprinosu u realizaciji vrijednog projekta.

-Izgradnja podzemne komunalne infrastrukture u pravilu je najskuplja, a nakon završetka radova oku nije vidljiva. No, valja podsjetiti i da je prethodnih godina izgrađeno 45 kilometara kanalizacijske mreže, ali i da će se izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda izgraditi i novih 25 kilometara kanalizacijske mreže, a sve to u sklopu EU projekta vrijednog 224 milijuna kuna, od kojih se visokih 71 posto odnosi na bespovratna sredstva, rekao je Giovanni Sponza. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter