Rovinj dobio 186 tisuca eura za luku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom vikenda u Rovinju je održan workshop projekta ADRIMOB predpristupnog programa EU-a IPA Adriatic. Predstavnici regija, gradova i luka sa dvije strane Jadrana predstavili su mogucnosti koje donose morske veze dviju obala. U ovoj fazi projekta partnerima iz Hrvatske (gradovi Rovinj, Rijeka i Rab), Italije (provincije Ravenna, Vanezia, Rimini, Cesenatico, Pesaro, Pescara i Brindisi), Crne Gore (Luka Bar), Albanije (grad Durres) i Grcke (Igoumenitza) predstavljena je sadašnja faza projekta vrijednog 3,3 milijuna eura.

Projektu je osnovna namjena povezivanje gradova izmedu dvije obale, pa je tako Rovinj izravno povezan s Venecijom i Ravennom. Uz to namijenjen je promociji medunarodnog pomorskog prometa te razvoju luckih podrucja i prometa. Svaki od sudionika predstavio je svoj pilot projekt, koji ce pokrenuti slijedece faze, koje ce se potom takoder financirati sredstvima EU-a.

Procelnica Grada Rovinja Martina Cekic Hek predstavila je projekt južne gradske luke. Iz fonda projekta koji Rovinj je do sada dobio 186 tisuce eura. Ta ce sredstva poslužiti za izradu detaljnog urbanistickog plana južne gradska luke, u kojoj se planiraju graditi novi lukobrani, povecati kapacitet vezova i urediti šetnica uz rivu. Nakon pripreme aplikacije Grada ce zatražiti i sredstva za ove investicije.

Rijecki Klaster intermodalnog prijevoza, u kojem su udružene lucke uprave, Hrvatske željeznice, lucki operateri, agenti i špediteri, a cilj mu je promicanje meduobalnog prometnog povezivanja, razvija pilot projekt vrijedan 70 tisuce eura, kojeg je predstavio ravnatelj Dražen Žgaljic.

Prvi od projekata odnosi se na splitsku putnicku luku, koju u tranzitu pohodi velik broj putnika. Za razgledavanje grada njima ce se preko tamošnje Lucke uprave na raspolaganje staviti 150 bicikala. Klaster ce prirediti i nekoliko dogadanja za putnike koji putuju stalnim brodskim linijama iz Italije na našu obalu.

Uz izlete sa biciklima priredit ce se glazbeni festivali koji ce koristiti elektricnu energiju nastalu pedaliranjem elektrobiciklima tijekom biciklistickih tura. Time ce poticati ekološku svijet o mogucnosti korištenje bicikla u urbanoj vožnji. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter