Rovinj desetljećima bez rješenja za Lanternu

Za prostor Lanterne ima više interesenata  (M. MEDIĆ)
Za prostor Lanterne ima više interesenata (M. MEDIĆ)

Kada smo početkom ljeta zatekli turiste kako spavaju u napuštenom, a nekad kultnom noćnom klubu Lanterna, koji se nalazi u neposrednoj blizini svjetionika podno crkve svete Eufemije, a koji je crna točka grada već desetljećima, u kontakt smo stupili i sa suvlasnikom zgrade Giovannijem Jannacopulosom koji se požalio na gradske vlasti. S njima se, kako je tvrdio, već godinama dogovara oko projekta ili namjene prostora, no bezuspješno.

Jannacopulos, koji je uz tvrtku za nekretnine L'Arcobaleno i vlasnik Irigema, škole za profesionalno usavršavanje sa sjedištem u Italiji, nedaleko od Vicenze, nedavno je boravio u Rovinju te ponovno zatražio razgovor s gradonačelnikom, no on ga ni ovaj put nije primio, pa se ponovno, ogorčen, obratio na našu adresu.

Tužba protiv Grada

- Mislim da ću naposljetku podignuti tužbu protiv Grada jer je statika prostora ugrožena, rekao je Jannacopulos koji zapravo posjeduje kat i krov Lanterne na kojoj se nalazi terasa njegove kuće, dok prizemlje zgrade pripada Gradu.

Njegova je zamisao bila i još uvijek jest da se tu otvori tiha djelatnost - centar za kulturu i obrazovanje te restauraciju, s povremenim tečajevima za profesionalno usavršavanje. Zauzvrat je tražio ili dugoročan najam ili da mu Grad proda svoj dio ili pak da se zamijene s nekim drugim nekretninama u vlasništvu Grada.

Do sada smo od gradskih vlasti dobivali uvijek slične odgovore, da se "zbog specifičnosti lokacije te stanja objekta i potrebnog obimnog ulaganja sagledavaju najprikladnije namjene i rješenja za navedeni prostor".

Gradonačelnika Giovannija Sponzu sada smo pitali zašto nije primio Jannacopulosa budući da zgrada već desetljećima propada.

Rješenje iziskuje vremena

- Kako gradonačelnik tako i zaposleni djelatnici javne gradske uprave niti jesu niti smiju biti u poziciji bilo kakvog unaprijed dogovorenog oblika jer upravljaju imovinom Grada, a ne svojom osobnom. Javna uprava ima vrlo jasno definiran zakonski okvir upravljanja gradskom imovinom, pojasnio je Sponza.

Pitali smo zašto sve završava na riječima.

- Rovinj je imao više "crnih točaka" koje su do sada pozitivno riješene. No, rješavanje takvih problema iziskuje vremena, puno energije… Želja je gradske uprave da sve najvrednije zadržimo u javnom vlasništvu, odgovorio je Sponza.

Budući da se radi o atraktivnom prostoru, na našu adresu su se javljali i drugi zainteresirani koji su bili u Gradu na razgovorima, ali su također prošli bez konkretnog rezultata. Pitali smo stoga koje su to konkretne namjene i rješenja koje Grad sagledava te ima li i drugih ponuda i projekata za taj prostor, no nismo dobili konkretan odgovor. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter