Rovinj: Dašak prošlih vremena

Oldtimeri u Rovinju (M. MEDIĆ)
Oldtimeri u Rovinju (M. MEDIĆ)

Posade vozača iz Hrvatske, Slovenije i Italije, svi redom ljubitelji automobila iz nekih prošlih, romantičnijih vremena jučer su se sa svojim vremešnim, ali dobro održavanim limenim ljubimcima okupili na 2. utrci u čast svetoj Eufemiji, zaštitnici grada Rovinja. Utrka je obuhvatila rovinjski starogradski prsten - od ulice Vladimira Švalbe, preko Ulice svetog Križa do glavnog gradska trga, Trga maršala Tita.

Idealnu brzinu i vrijeme postigli su sa svojim Excalibur SS-om iz 1967. godine vozač Vedran Belušić i navigator Erik Belušić, članovi kluba domaćina Auto kluba Pula-Rovinj "Oldtimer". Oni su od zadanih 10 minuta za 1.378 metara dugu stazu odstupili tek sekundu i ušli u cilj kada je sat pokazao 9 minuta i 59 sekundi. Prosječna zadana brzina bila je 12 kilometara na sat, a svih 15 posada koji su sudjelovali u utrci nagrađeno je bistom svete Eufemije.

- Cilj ove atraktivne utrke je dati još jedan prilog obilježavanju Dana zaštitnice grada Rovinja, budući da se održava u rujnu kada se 16. rujna obilježava dan svete Eufemije. Osim toga cilj je produžiti turističku sezonu i promovirati ove automobile kao dio povijesti i tehničke kulture te vrlo zanimljivog turističkog proizvoda. Budući da je riječ o gostima visoke platežne moći oni su svakako poželjni za turističke destinacije poput Rovinja.

Istra je inače teritorijalno idealna za ovakve utrke zbog svoje prirodne konfiguracije, a utrka kroz starogradsku jezgru Rovinja je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i Europi. Rovinj svakako zaslužuje imati atraktivne događaje koji pridonese njegovom prepoznatljivom imidžu, rekao je Dubravko Zeljko, predsjednik auto kluba Oldtimer Pula-Rovinj.

Automobili su poredani na glavnom gradskom trgu plijenili pažnju domaćih i gostiju, a posebno zanimljive su bile posade koje su i odjećom pratile godište svojih automobila, odnosno obukle se u stilu 30tih.

Najstariji modeli bili su Ford dr.Coupe Wright iz 1929. te Humber iz iste godine, tek godinu stariji bili su Ford model A te Chevrolet, Pontiac iz 1931. godine, a zanimljiv je svakako bio i Bentley iz 1950.

Na platou kod restorana Puntolina posade su degustirale pjenušac, a svečana večera i dodjela nagrada održana je u restoranu Masera. Ovaj event su potpomogle rovinjska Turistička zajednica i Maistra, vjerni sponzori Oldtimer kluba. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter