Rovinj: Danas otvaranje Vijenca braće Lorenzetto

Završni radovi u Vijencu braće Lorenzetto (A. POKRAJAC)
Završni radovi u Vijencu braće Lorenzetto (A. POKRAJAC)

Nakon radova koji su počeli još prošle jeseni, danas će se otvoriti Vijenac braće Lorenzetto. Gotovo kilometar zavojite ulice, koja povezuje južni i sjeverni dio Rovinja prekopavan je zbog polaganja plinovoda. Usput je renovirana ostala infrastruktura, a na kraju je prometna ulica dobila i novi asfalt. Tako će Rovinjci i njihovi skorašnji gosti, umjesto kroz uske zaobilazne ulice, moći iz Istarske prema uvali Valdibori prelaziti obnovljenom prometnicom.

David Cerovac iz pulske Plinare, koncesionara rovinjskog plinovoda, kaže da je riječ o ključnoj dionici plinovoda koji omogućuje da se na plin spoji i sjeverni dio Rovinja. Na parkiralištu iznad Mirne izgradit će se redukcijska stanica, koja će omogućiti polaganje plinovoda prema povijesnoj jezgri, koja dijelom već ima cijevi za plin.

- U Vijencu braće Lorenzetto i u susjednom Vijencu Franje Glavinića imamo puno priključaka, postavili smo mjerila, pa preostaje da na njih priključe svoje kućne instalacije. Ovim krakom omogućujemo priključenje većih potrošača kao što su tvornice za preradu ribe i izradu limene ambalažu Mirna i Mirnapack, prodajnog centra Valalta, Gimnazije i Eletroistre. Uslijedit će postavljenje kraćeg kraka plinovoda kroz Fonteru, čime će se moći priključiti dječji vrtić Neven i okolne stambene zgrade, rekao nam je Cerovac.

Nakon uskrsnih praznika plinovod će se uz kanalizaciju postavljati od Mirne prema Monseni, čime će se na plin moći priključiti turistička naselja Amarin i Valdaliso, gradski predjeli Valsavie, Borik, Salteria, Bolničko naselje, Montepozzo, Laste i Končeta, u kojoj su uz kanalizaciju, kao i na Lacoserciju već položene cijevi.

Paralelno s time na plinovod se u Istarskoj priključuje Sv. Vid, u kojem je izgrađen veliki broj stanove s plinskim instalacijama. Mreža će se razvoditi i u poslovnoj zoni Gripole-Spine, do koje je postavljen glavni vod. Na jesen će se kopati kroz Adamovićevu ulicu do turističke zone Monte Mulini za hotele Eden, Lone i Monte Mulini, a na taj krak moći će se priključiti i zapadni dio najvećeg stambenog predjela Centener.

- Do sada smo od glavne redukcijske stanice Turnina izgradili gotovo 14 kilometara plinovoda, u što je Plinara uložila više od deset milijuna kuna. Da bi se sve dijelove grada opskrbilo plinom trebat će izgraditi 40 kilometara plinovoda, zaključio je Cerovac. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter